Kıyamet Suresi 26. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 26. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 26. Ayetinin Arapçası:

كَلَّٓا اِذَا بَلَغَتِ التَّرَاقِيَۙ

Kıyamet Suresi 26. Ayetinin Meali (Anlamı):

Hayır, hayır! Can köprücük kemiğine dayandığı,

Kıyamet Suresi 26. Ayetinin Tefsiri:

Hoş bir kul olanla olmayanın hâli, demin âhirete varmadan ölüm hemen bile fark edilir. Gerçi burada tasvir edilen görüntü herkes için geçerlidir. Ama söz geliminden, burada bahsedilenin, âhireti inkâr eden biri olduğu kavranabilir. Can boğaza dayandığı vakit, etrafındaki ırk ona bir tedavi bulabilmek için uğraşsalar; tıbben devası kalmamış o zavallıya okuyup üfleyecek bir büyücü bulmak için koşuştursalar da, artık o can çekişen, nefesi tıkanan, vefat etmek üzere olan kişi, o anda başına gelenin, hakkın kaçılmaz emri vefat olduğunu, bunun bütün bir ayrılık, sevdiklerinden, çok sevdiği ve uğruna baki hayatını fedâ ettiği dünyasından, onun nimetlerinden ayrıldığını anlar. Bu an, insanın dünyadan koptuğu, tüm uzuvların birbirinden “Elveda! Elfirâk!” diye diye acı ve kederler içinde ayrıldığı bütün ayrılık vaktidir. O sırada vefat acısıyla el ayak karışır, etap bacağa dolaşır. Ya deri kafesinden uçan ruh âhiret hesabından korktuğu için etap bacağa dolaşır. Ya Da can çıktığı için karoser kurur, bacaklar birbirine yapışır. Yoksa kefenlenirken bacaklar birbirine bitiştirilir. Bir ömür boyu sahibini üstünde taşıyan o bacaklarda canlılık, şiddet ve kuvvetten hiç bir eser kalmaz.

İnsanda da hiçbir irade kalmaz. Çünkü yegâne şiddet ve kudret sahibi, artık onu bütün anlamıyla kendi kontrolüne almıştır. Ölümle birlikte insan yakalanır, başka birine değil, ama Rabbine sevk edilir. Hesabı görülmek, cezası verilmek üzere zor kullanarak ve itile kakıla onun huzuruna götürülür. İşte âhireti bırakıp da peşin olan dünyayı sevenlerin dünyada varacakları son budur. Âhireti sevenlerin kurtuluş ve sevgiliye kavuşma neşesiyle gülümsedikleri bu lahza, dünya sevgisine tutulmuş ruhlar için böyle elem verici bir ayrılık, sonsuz bir hicran, bitmez tükenmez bir sürgün olacaktır. Çünkü:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 26. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-26-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html