Kıyamet Suresi 29. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 29. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 29. Ayetinin Arapçası:

وَالْتَفَّتِ السَّاقُ بِالسَّاقِۙ

Kıyamet Suresi 29. Ayetinin Meali (Anlamı):

Vefat acısıyla kıvranıp, bacağı bacağına dolaşacak.

Kıyamet Suresi 29. Ayetinin Tefsiri:

Hoş bir kul olanla olmayanın hâli, demin âhirete varmadan vefat derhal bile fark edilir. Yine De burada tarif edilen manzara herkes için geçerlidir. Fakat söz geliminden, burada bahsedilenin, âhireti inkâr eden biri olduğu anlaşılabilir. Can boğaza dayandığı vakit, etrafındaki millet ona bir çare bulabilmek için uğraşsalar; tıbben devası kalmamış o zavallıya okuyup üfleyecek bir efsuncu bulmak için koşuştursalar da, artık o can çekişen, nefesi tıkanan, ölmek üzere olan birey, o anda başına gelenin, hakkın kaçılmaz emri vefat olduğunu, bunun bütün bir ayrılık, sevdiklerinden, çok sevdiği ve uğruna ölümsüz hayatını fedâ ettiği dünyasından, onun nimetlerinden ayrıldığını anlar. Bu lahza, insanın dünyadan koptuğu, bütün uzuvların birbirinden “Elveda! Elfirâk!” diye diye acı ve kederler içinde ayrıldığı bütün ayrılık vaktidir. O sırada vefat acısıyla el üçgenin taban olmayan kenarı karışır, ayak bacağa dolaşır. Ya deri kafesinden uçan ruh âhiret hesabından korktuğu için üçgenin taban olmayan kenarı bacağa dolaşır. Ya Da can çıktığı için vücut kurur, bacaklar birbirine yapışır. Yoksa kefenlenirken bacaklar birbirine bitiştirilir. Bir ömür boyu sahibini üstünde taşıyan o bacaklarda canlılık, kuvvet ve kuvvetten hiç bir eser kalmaz.

İnsanda da hiçbir irade kalmaz. Çünkü yegâne zor ve kudret sahibi, bundan böyle onu tam anlamıyla kendi kontrolüne almıştır. Ölümle birlikte insan yakalanır, diğer birine yok, ama Rabbine sevk edilir. Hesabı görülmek, cezası verilmek üzere cebren ve itile kakıla onun huzuruna götürülür. İşte âhireti bırakıp da peşin olan dünyayı sevenlerin dünyada varacakları son budur. Âhireti sevenlerin kurtuluş ve sevgiliye kavuşma neşesiyle gülümsedikleri bu an, dünya sevgisine tutulmuş ruhlar için böyle ızdırap verici bir ayrılık, ölümsüz bir hicran, bitmez tükenmez bir sürgün olacaktır. Çünkü:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 29. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-29-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html