Kıyamet Suresi 30. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 30. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 30. Ayetinin Arapçası:

اِلٰى رَبِّكَ يَوْمَئِذٍۨ الْمَسَاقُۜ۟

Kıyamet Suresi 30. Ayetinin Meali (Anlamı):

İşte o gün Rabbine içten ebedî seyahat başlamış olacak.

Kıyamet Suresi 30. Ayetinin Tefsiri:

Hoş bir kul olanla olmayanın hâli, henüz âhirete varmadan ölüm derhal bile ayrım edilir. Yine De burada tasvir edilen görüş herkes için geçerlidir. Fakat laf geliminden, burada bahsedilenin, âhireti inkâr eden biri olduğu anlaşılabilir. Can boğaza dayandığı süre, etrafındaki ahali ona bir çare bulabilmek için uğraşsalar; tıbben devası kalmamış o zavallıya okuyup üfleyecek bir efsuncu bulmak için koşuştursalar da, bundan böyle o can çekişen, nefesi tıkanan, vefat etmek üzere olan birey, o anda başına gelenin, hakkın kaçılmaz emri vefat olduğunu, bunun bütün bir ayrılık, sevdiklerinden, fazla sevdiği ve uğruna baki hayatını fedâ ettiği dünyasından, onun nimetlerinden ayrıldığını anlar. Bu lahza, insanın dünyadan koptuğu, tüm uzuvların birbirinden “Elveda! Elfirâk!” diye diye acı ve kederler içinde ayrıldığı bütün ayrılık vaktidir. O sırada vefat acısıyla el üçgenin taban olmayan kenarı karışır, but bacağa dolaşır. Ya cilt kafesinden uçan ruh âhiret hesabından korktuğu için but bacağa dolaşır. Veya can çıktığı için cisim kurur, bacaklar birbirine yapışır. Yahut kefenlenirken bacaklar birbirine bitiştirilir. Bir ömür boyu sahibini üzerinde içeren o bacaklarda canlılık, zorlama ve kuvvetten hiç bir eser kalmaz.

İnsanda da hiçbir irade kalmaz. Çünkü yegâne şiddet ve kudret sahibi, artık onu tam anlamıyla kendi kontrolüne almıştır. Ölümle birlikte insan yakalanır, başka birine yok, ama Rabbine sevk edilir. Hesabı görülmek, cezası verilmek üzere cebren ve itile kakıla onun huzuruna götürülür. İşte âhireti bırakıp da peşin olan dünyayı sevenlerin dünyada varacakları son budur. Âhireti sevenlerin kurtuluş ve sevgiliye kavuşma neşesiyle gülümsedikleri bu an, dünya sevgisine tutulmuş ruhlar için böyle elem verici bir ayrılık, baki bir hicran, bitmeyen bir sürgün olacaktır. Çünkü:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 30. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-30-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html