Haber alınamayan kocanın eşi ne yapabilir? Almanya’ya amaçlamak üzere gidip, Türkiye’de bıraktığı eşi ve çocukları ile bütün bağlarını kesen kocanın eşi ne yapabilir?

Eğer kocanın nerede olduğu bilinmiyor ve hiçbir haber de alınamıyorsa hakkında «mefkud» hükümleri uygulanır. Böyle bir durumda Hanefî ve Şâfiîlere kadar karısı, kocasının emsali olan erkekler ölüm edinceye değin bekler. Mâlikîlere göre ise bu vakit dört sene olup, bu kadar zaman geçince karısı mahkemeye başvurur, hakim kararından itibaren iddet bekler ve bundan sonra başka biri ile evlenebilir.

Kocanın yaşadığı ve bulunduğu yer biliniyorsa Hanefî ve Şâfilere tarafından kadın mahkemeye başvurup nafaka ve güya haklarını bu yolla alır ve kocasının dönmesini veya kendileri ile ilgilenmesini ister. Mâlikîlere kadar ise bu durumda bir sene geçince bayan mahkemeye başvurarak boşanma başvurusunda bulunabilir.

Osmanlı Devleti uygulamasında kaybolma durumu ile ilgili konularda Mâlikî mezhebinin görüşü, zamanın şartlarına daha uygun bulunarak 1917 tarihli Hukukî Aile Kararnamesinde bu görüntü alınmıştır.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kocasi-kaybolan-kadin-ne-kadar-bekler.html