Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ümmü Seleme radıyallahu anhâ’dan söylenti edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kocasını hoşnut ederek ölen kadın cennetliktir.” (Tirmizî, Radâ 10. Ayrıca bk. İbni Mâce, Nikâh 4)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Şu ölümlü dünyada aile yuvasında huzuru yakalamak, erkeğin karısını, kadının da kocasını mutlu etmeye çalışmasıyla mümkündür.

Bu hadîs-i şerîfte, konuya sadece bayan açısından bakılmakta ve kocasını kendinden memnun ederek ölen bir kadının cennete gireceği belirtilmektedir. Cennet herkesin elde etmeyi düşlediği baki mutluluk yuvasıdır. Bir kadın için bunun yolu, hayat arkadaşıyla hoş ve tatlı bir yaşam sürmeyi amaç almak, böylece ayrıca onu keza de kendini mutlu etmektir.

Bu nasıl muhtemel olur?

Her erkek tabiatı, anlayışı, din ve dünya görüşü doğrultusunda karısından güzel davranışlar bekler. Becerikli bir bayan, kocasının huylarını, alışkanlıklarını ve kendinden beklediği davranışları kısa zamanda öğrenir. Atalarımızın dediği gibi “Aşını, eşini, işini bilir.” Meselâ evinin ve kendisinin temiz ve düzenli olmasına çalışır. Kocasını eve gelirken güler yüzle karşılar. İşe giderken onu hoş davranışlarla uğurlar. Yemeğini vaktinde hazırlar; sofrada ya da evinde kocasının sevip hoşlandığı şeyleri bulundurmaya gayret eder.

Kocasının alıp eve getirdiklerini beğenmese bile, birincil anda hoşnutsuzluğunu göstermez. Ne değin ince dalgın olduğunu söyleyerek önce onu rahatlatır. sonradan uygun bir zamanı kollayarak o konudaki ana görüşünü belirtir.

Kocanın hoşnutluğunu kazanmak, bir kadın için çok önemli bir iştir. Bunu şu olayda bütün açıklığı ile bakmak mümkündür:

Ashâb-ı kirâmdan Esmâ binti Yezîd adında bir bayan vardı. Çok güzel konuşurdu. Birgün hanım sahâbîler Esmâ’yı arasında delege seçerek Peygamber Efendimiz’e gönderdiler. Merak ettikleri bir konuyu ondan öğrenmesini istediler.

Esmâ Resûl-i Ekrem’in huzuruna artan bir şekilde şunları söyledi:

- Anam, babam sana fedâ olsun, ey Allah’ın Resûlü! Ben kadınlar tarafından gönderilen bir elçiyim. Allah Teâlâ seni tüm erkeklere ve kadınlara peygamber göndermiştir. Biz sana ve senin Rabbine imân ettik. Lakin biz, kadınlar olarak, sizin evlerinizde kapanıp kalıyoruz. Sizin cinsî isteklerinizi hoşnutluk ediyoruz. Siz erkekler ise cuma namazı kılmak, câmilere ve cemâatlere gitmek, hastalara gidip hatır sormak, cenazelerde bulunmak, defalarca hac edebilmek, bunlardan daha faziletli olarak da Allah yolunda savaşıp cihâd etmek gibi üstünlüklerle bizi geçmiş durumdasınız. Şurası da muhakkakki erkek kısmı hac veya umre etmek, kâfirlerle savaşmak üzere evinden çıktığı süre mallarınızı biz koruyor, iplik eğirip elbiselerinizi dokuyor ve çocuklarınızı besliyoruz. O hâlde biz kadınlar, o bahtı açık işlerin ecir ve sevabında sizlere ortak olamaz mıyız?

Açık Konuşmak Gerekirse Esmâ çok güzel konuşmuştu. Efendimiz onu sonuna kadar dikkatle dinledikten sonradan yanında yer alan sahâbîlere dönerek:

- “Siz, bir kadının dinî konulardaki sorularını bundan daha hoş açıklama ettiğini hiç duydunuz mu?” diye sordu. Daha Sonra da Esmâ’ya şunları söyledi:

“Ey hanım! Şunu tamamen anla ve seni gönderen hanımlara anlat ama, bayan kısmının kocasıyla iyi geçinip onun hoşnutluğunu kazanması, saydığın o kıymetli ibadetlerin hepsine denk olur.”

Esmâ bu cevabı alınca fazla sevindi ve “Lâ ilâhe illallah” diyerek oradan ayrıldı (İbnü’l-Esîr, Üsdü’l-gâbe, VII, 19; Mehmed Zihni, Meşâhîrü’n-nisâ’, I, 36).

Kadınların hatîbi diye belli ve katıldığı Yermük savaşında, söktüğü çadırın direğiyle dokuz Bizanslıyı öldüren Esmâ hâtunun müslüman kadınlara getirdiği bu mesaj fazla önemlidir. Üstünde iyi düşünmelidir.

Demekki bir bayan, kendine düşen görevleri yerine getirmekle, erkeklerin binbir zahmetle yaptığı çoğu ibadeti şahsen yapmış gibi sevap kazanır. Zira kadının ana vazifesi, kocasını memnun etmektir.

Aslına bakılırsa, kocasını sevindirmek isteyen bir kadın, bununla birlikte kendisini de mutlu etmiş olur ve sonuç itibariyle iki mükâfatı birdenbire kazanır: Hem dünyada mutluluk ayrıca âhirette sevinç.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?

1. Kadının en manâlı görevi kocasını memnun etmektir.

2. Kocasını mutlu eden bir bayan, ilk elden cennete girer.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kocasini-memnun-ederek-olen-kadinin-fazileti.html