Geçtiğimiz günlerde son düzenlemeleri yapılan ve 1.1 milyar dolara mal olan Osman Gazi Köprüsü’nün geçiş ücretinde ‘halk günü’ uygulaması şuan gündemde. İstanbul-İzmir arasını kısaltan ve 35 dolar+KDV ücreti şeklinde ödeme olacağı açıklanan Osman Gazi Köprüsünde fiyat indirimi söz konusu .

Ulaştırma Bakanlığının, haftanın belli günleri, ya da günün belirli saatleri arasında, daha düşük bir ücret uygulanması formülünü gündemine aldığı ve tek gidiş 25, gidiş-dönüş 35 dolar+KDV olarak öngörülen ücrete gelen eleştirilerden sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bürokratlara talimat verdi ve ‘’Alternatif bir çalışma yapılmasını’’ söyledi.

HAFTANIN BELİRLİ GÜNLERİNDE DÜŞÜK ÜCRET ÖNERİSİ VAR

Bakan Yıldırım, ‘’Zaman ve yakıt maliyeti hesap edilince bu köprü aslında pahalı değil, ayrıca güvenli.  Ama bakalım, ücretlerle ilgili bir alternatif üretilebiliyorsa çalışalım’’ ifadelerini kullandı. İlk etapta da ‘’Fiyat aynı kalmak kaydı ile, haftanın belirli günleri ya da saatlerinde daha düşük bir ücret uygulanabileceği’’ formülü gündeme gelmişti. Bu konudaki çalışmalar ve alternatif planlamalar ise devam ediyor.

Osman Gazi köprüsünde ihaleyi Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi ve Göçay konsorsiyumu kazanmış ve projeyi bitirmişti. Alt taşeronluğu ise Japon IHI-ITOCHU konsorsiyumu üstlenmişti. Günlük 75 bin araç geçişinin garanti edildiği bu projede, bu sayının altına düşülmesi durumunda, Karayolları Genel Müdürlüğü yani devlet, bu aradaki farkı işletmeciye ödetecek.