Kötülük eden akrabaya iyilikte bulunmanın mükafatı nedir? Hadisi şerif kimlerei müjdeliyor?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den söylenti edildiğine göre bir adam:

- Yâ Resûlallah! Benim akrabam var. Ben kendilerini ziyaret ediyorum, onlar bana gelip gitmiyorlar. Ben onlara iyilik ediyorum, onlar bana kötülük ediyorlar. Ben onlara anlayışlı davranıyorum, onlarsa bana barbar davranıyorlar, dedi.

Bunun üzerine Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

- “Eğer dediğin gibi isen, onlara sıcak kül yutturmuş oluyorsun. Sen böyle davrandıkça, Allah’ın yardımı seninle beraberdir.” (Müslim, Birr 22)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Akrabalarla ilgiyi kesmenin insana yakışmayan bir tutum olduğunu Resûl-i Ekrem Efendimiz bir teşbihle anlatmaktadır. “Esas Babaya İyilik ve Akrabayı Görüp Gözetmek” bahsinde 320 numara ile açıklanmış olan bu hadiste, akrabasını unutup onlarla ilgiyi kesenler sıcak kül yiyen kimseye benzetilmektedir.

Kül yiyen kimse fazla geçmeden korkunç bir ıstırap çekmeye başlar. Midesi yanar, bağırsakları kavrulur, fazla derecede susama duyar. Ne dek su içerse içsin harareti bir türlü sönmez.

Akrabasına fena davranan, onlarla görüşüp konuşmayan kimseler, yaptıkları bu insanlık dışı davranışlardan nedeniyle bir müddet daha sonra pişman olup elem ve ıstırap çekerken, onların kabalıklarına  katlanan,  kötülüklerine iyilikle karşılık veren akrabaları ise, insanca davranmanın derin huzurunu tadarlar. Bu konudaki dinî buyruklara uymanın mânevî zevkini yaşarlar. Onların bu asil davranışı kadir bilmez akrabalarını daha artı ezer, yerin dibine geçirir.

Akrabasıyla ilgisini kesenlere sıcak kül yedirmek teşbihini, onların yüzüne sıcak kül serpmek, yüzlerini kül rengine boyamak, böylece kendilerini mahcup ve perişan etmek şeklinde de çakmak mümkündür.

Gelmeyen akrabasına giden, onların kabalıklarına tahammül eden, maddî ve mânevî yardımlarıyla onları görüp gözeten kimsenin yaptığı bu iyilik ve ikramlar, Cenâb-ı Hakk’ın rızâsını kazanmaya vesile olur.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Akrabalar gelmese bile onlara gitmeli ve kendileriyle ilgiyi kesmemelidir. Akrabalarla ilgiyi tamamen kesmek, bu konudaki Peygamber buyruklarını dikkate almamak, dolayısıyla Cenâb-ı Hakk’ı gücendirmek demektir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kötülük Yapan Akrabalarla İlişkiyi Kesmek Caiz Olur mu?

Sıla-i Rahim (Akrabâ Hakkı)

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kotuluk-eden-akrabaya-iyilikte-bulunmanin-mukafati.html