Küfür ehline benzemenin mü’mine hasar verecek ölçü ve sınırı nedir? Zamanın değişmesi ile benzemenin özelliğinde bir değişim olur mu?

İslâm’da bir mü’minin küfür ehline ya da fasığa hayranlık duyarak kılık - kıyafette ona benzemeye çalışması yasaklanmıştır. Hadiste «Kim bir topluluğa benzemeye çalışırsa, o da onlardan olur.»1 buyurulur. Bu yüzden bilhassa küfür belirtisi sanılan bir giysiyi veya karşı cinse ait bir elbiseyi giymek yasaklanmıştır.

Burada, her toplumun kendi kültür ve anane değerlerini koruması gerektiğine de bir göze çarpan vardır. Nitekim Allâh’ın elçisi kadınlara benzemeye çalışan erkeğe veya erkeğe benzemeye çalışan kadına lânet ettiği gibi,2 karşısında cinsin giysisini giyen kimseye de lânet etmiştir.3

İmam Rabbânî Hazretleri bu konuda şöyle demiştir: «Erkeklerin kadınlara benzemesi yasaklandığına tarafından, bir beldede kadınların giysilerini anlamak gerekir. Eğer kadınlar önden düğmeli gömlek giyiyorsa, oradaki erkekler meselâ yana düğmeli veya düğmesiz gömlek giymelidir. Başka bir beldede kadınlar yanlamasına düğmeli kıyafet giyiyorlarsa, erkekler önden düğmeli giysiyi seçim etmelidirler.» 4

Giyside kayda değer olan niyettir. Burada mü’minlerin, kendi kimliklerini korumaları için gayrimüslimlerin kültür ve uygarlık değerlerine derhal teslim olmamalarına, ola ki onlardan, daha üstün bir medeniyeti durmadan canlı tutmaya teşvik edildikleri söylenebilir.

Dipnotlar:

1. Ebû Dâvûd, Libâs, 4; Ahmed b. Hanbel, II, 5. 2. Ebû Dâvûd, Libâs, 61; Ebû Dâvûd, Libâs, 27; Tirmizî, Edeb, 34; İbn Mâce, Nikâh, 22. 3. Ebû Dâvûd, Libâs, 28; Ahmed b. Hanbel, II, 325. 4. Ahmet Faruk es-Serhendî, Mektûbât, İstanbul, t.y., II, 382.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kufur-ehline-benzemek-ne-demektir.html