Kur’lahza-ı Kerim’i hoş okuma ile ilgili hadis-i şerif.

Ebû Mûsa el-Benzeşen’arî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine kadar, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona şöyle buyurdu:

“Şüphesiz Dâvûd’a verilen güzel seslerden bir nağme de sana verilmiştir.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 31; Müslim, Müsâfirîn 235-236. Keza bk. Tirmizî, Menâkıb 55; Nesâî, İftitâh 83; İbni Mâce, İkâme 176)

Müslim’in bir rivayeti şöyledir:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Ebû Mûsâ’ya şöyle dedi:

“Dün gece senin okuyuşunu dinlerken beni bir görmeliydin!”

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hadiste geçen mizmâr, esasen kaval cinsinden bir alettir. Ama burada kastedilen mâna hoş sestir. Dâvud aleyhisselâm’ın sesinin güzelliği dillere destandır. Ama onun herhangi bir mûsikî aleti kullanması söz konusu değildir. Hadiste geçen “âl” kelimesi zürriyet, çoluk çocuk ve bir kimsenin tâbileri anlamına gelir. Ama hadis şârihlerine kadar kelime burada fazladır; çünkü Dâvud aleyhisselâm’ın zürriyeti aralarında sesi onun gibi hoş olan bir başka kimsenin yetiştiği bilinmemektedir. Bu sebeple âl kelimesi tercümede dikkate alınmamıştır. Oysa güzel sesle Kur’lahza okuyan her mü’min, Dâvud aleyhisselâm’ın âli yani tâbileri sayılır denilebilir.

Ebû Mûsa sesi hoş olan sahâbe-i kirâmın başında kazanç. Onun güzel sesinin fazla hazin olduğu söylenir. Peygamber Efendimiz’in ondan Kur’lahza dinlemeyi çok sevmesinin sebebi de budur. Bu hadisi ve benzerlerini kanıt bölge ulemâ, insanı aşk ve şevke getirecek şekilde güzel sesle Kur’an okumayı mübah görmüşlerdir. Çünkü böyle okumak rikkati, Allah korkusunu ve nefisleri Kur’an dinlemeye teşviki beraberinde getirir. Günümüzde, bunun ne kadar kayda değer olduğunu hepimiz görmekteyiz. Bilhassa radyo ve televizyon gibi bütün toplum kesimlerine, hatta gayrimüslim dünyaya hitap eden yayın organlarında güzel sesin ve güzel okuyuşun gerekliliği herkesin kabullendiği bir gerçektir. İslâm’ın beyanat ve telkininde güzel Kur’an okumanın her zaman öncelikli ve etkin bir yeri vardır. Bu târihî gerçeği, günün gerçeği haline getirmek müslümanlara, özellikle din hizmeti verenlere düşmektedir. Ama bunun hiçbir kaide ve kaide tanımamak, Kur’lahza’ı bir şarkı türkü gibi algılayıp tanıtmak anlamına gelmediğini aklı başında her müslüman bilir. Sesi Kur’an tilâveti ile süslemenin müstehap olduğunda tüm âlimler gösterme birliği içindedir. Tegannî ve lahn ile Kur’lahza okumanın hükmüne bir önceki hadisin açıklamasında işaret edilmiştir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Hoş sesle, tecvid kurallarına riâyet ederek Kur’lahza okumak müstehaptır. Peygamber Efendimiz hoş sesle Kur’an okuyan sahâbîleri ayrıca dinlemiş keza de tasvip ve takdirlerini demeç etmiştir. Güzel sesle Kur’an okuyanı kulak vermek kalplerin yumuşamasına ve nefislerin Kur’an’a yönelmesine vesile olur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kurani-guzel-okumak-ile-ilgili-hadis.html