Kur’an-ı Kerim’i yavaş ya da süratli okumanın ölçüsü ne olmalıdır? İşte okuma süratine tarafından üç okuma şekli...

Kur’an-ı Kerim okumak zikirlerin en üstünüdür. Hz. Âişe’den (r.a.) rivayet edildiğine kadar Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyuruyor: “Kur’lahza okuyan ve bu hususta maharetli olan birey ‘sefere’ (denilen) onurlu ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kendisine şiddet geldiği hâlde Kur’an okuyana ise, iki sevap vardır (biri okumasından diğeri de zorlanmasından dolayı).” (Ebû Dâvûd, Vitir, 14, 1454) Ulu Allah, Kur’an-ı Kerim’in tertîl üzere okunmasını istemiştir (Furkân, 25/32; Müzzemmil, 73/4). Tertîl kelimesi Kur’lahza’ı yavaşça, anlamını düşünerek, harflerin mahreçlerine ve tecvit kurallarına uyarı ederek, kavrayış kadar sesini yükseltip alçaltarak ve özen ile okumak anlamına kazanç.

Kuran'ı Nasıl Okumalıyız? Yavaş veya Seri Okumanın Ölçüsü Ne Olmalıdır?

Kırâat âlimleri, Kur’lahza-ı Kerim’in üç şekilde okunabileceğini açıklama etmişlerdir. Okuyuştaki sür’ati ilgilendiren bu üç şekil şunlardır:

a) Tahkîk: Kur’an tilavetinde her harfin hakkını vermek, medleri yeterince (mertebelerine yerinde bir şekilde) uzatmak, harekeleri birbirinden dağıtmak, şeddeleri bütün yerine getirmek ve ğunnelerin hakkını vermektir. Kırâatın en yavaş icra edildiği okuyuş şekli olan bu tarzda; medd-i tabiî 1 elif, medd-i lîn 3 elif, diğer medler ise 4’er elif uzatılarak okunur.

b) Hadr: Kur’an-ı Kerim’i tecvid kurallarına aktarmak şartıyla en hızlı okuyuştur. Hadr ile okuyuş tecvid kuralları ihmal edilmeden yalnızca sür’atin artması demektir. Bu okuyuşta; medd-i tabiî, medd-i munfasıl, medd-i ârız ve medd-i lîn 1 elif (medd-i lînde sükûnü lâzım olan yerler hariç); medd-i muttasıl 2 elif ve medd-i lâzım 3 elif uzatılarak okunur. Hadr usûlü daha fazla hatim, karşılıklı olma ve teravihlerde seçim edilmektedir.

c) Tedvîr: Bu usûl, tahkîk ile hadr arasında orta yollu bir okuyuş şeklidir. Tedvîr ile okuyuşta; medd-i tabiî 1 elif, medd-i lîn 2 elif, medd-i muttasıl, medd-i munfasıl, medd-i ârız 3’er elif; medd-i lâzım ise 4 elif miktarı uzatılarak okunur (Bkz. Karaçam, Kur’an-ı Kerim’in Faziletleri, s. 176-178; Gülle, Tecvid, s. 451-454).

Tüm okuyuş usullerinde ihfa, iklab ve ğunneli idğamlar, bir harfin okunuşundan çok, iki harfin okunuşundan az yani bir elif miktarına yakın tutularak okunurlar (Bkz. Gülle, Tecvid, s. 318, 327, 336, 343-344).

Bu üç okuyuş tarzının dışarıya diğer taraftan caiz olmayan okuyuş şekli vardır ama, buna “hezrame” veya “tahlît” denir. Bu okuyuşta harfler, kelimeler birbirine karışır, okuyuş bozulur. Kur’lahza-ı Kerim’i bu şekilde okumak caiz görülmemiştir (Pakdil, Ta’lim, s. 35-36).

Neticede okuyucu o anki durumuna ve vaktine tarafından bu üç tarzdan herhangi birine tarafından okuyabilir. Hatta birini okurken, gerekiyorsa diğer okuyuş usûlüne geçebilir. Bu konuda okuyucu muhayyerdir. Bunlar içinde en çok tercih edilen usûl tedvirdir.

Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu

Kuran Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kurani-nasil-okumaliyiz-yavas-veya-hizli-okumanin-olcusu-ne-olmalidir.html