Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadis ne anlatıyor? Çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Lübâbe Beşîr İbni Abdülmünzir radıyallahu anh’den söylenti edildiğine kadar, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kur’lahza’ı tegannî ile okumayan kimse bizden değildir.” (Ebû Dâvûd, Vitr 20. Keza bk. Buhârî, Tevhîd 44; İbni Mâce, İkâmet 176 )

Ebû Lübâbe Kimdir?

Adı hakkında farklı alanlara yönlendirilmiş rivayetler bulunan bu sahâbî, Ebû Lübâbe künyesiyle meşhurdur. Adının Beşîr olduğu görüşü daha yaygındır. Resûl-i Ekrem Efendimiz Bedir Gazvesi’ne çıktığında Ebû Lübâbe’yi Medine’de dikte olarak bırakmış, bu gazvede bulunmuş gibi sevap kazandığını belirtmişlerdir. Sahâbîler hakkında birincil kitap yazanlardan olan Mûsâ İbni Ukbe (ö.141/758) bu sebeple onu Bedir ehli aralarında saymıştır. Akabe gecesinde Benî Amr İbni Avf kabilesinin liderliğini yapan Ebû Lübâbe, Mekke fethi gününde bu kabilenin sancaktarı idi. Peygamber Efendimiz’den 15 hadis söylenti etmiştir. Kendisinden hadis söylenti edenler aralarında iki oğlu Sâib ve Abdurrahman’ın yanına Abdullah İbni Ömer, onun oğlu Sâlim İbni Abdullah, âzatlısı Nâfi‘, Abdullah İbni Kâ’b İbni Mâlik gibi meşhur isimler vardır.

Ebû Lübâbe’nin Hz.Ali’nin hilâfet yıllarında öldüğü söylenir.

Allah ondan razı olsun.

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

1006 nolu hadisin açıklamalarında tegğannînin anlamları hakkında bilgi vermiştik. Burada tegannîden maksadın Kur’an’ı hoş sesle okumak olduğuna bir kere daha göze çarpan etmeliyiz. Nitekim Ebû Dâvud rivayetinin sonunda, hadisin râvilerinden biri olan İbni Ebî Müleyke’ye:

– ”Okuyanın sesi güzel değilse ne dersin?” diye sorulunca: 

– ”Zor yetirebildiği kadar güzelleştirmeye çalışır” demiştir. Buradan öğreniyoruz fakat, onların da tegannîden anladıkları ses güzelliğidir. Lakin herkesin sesinin beğenilecek değin güzel olmadığı da bir gerçektir. Kur’lahza’ı güzel sesle dekore etmek yerine, sesi Kur’lahza’la süslemek gerektiğini söyleyenler de benzer şeyi kastetmektedir. Bu durumda yapılacak iş, elden geldiği değin  sesi güzelleştirmeye hedeflemek, Kur’an’ı en güzel şekilde okumaya çaba etmektir. Çünkü Peygamberimiz, Kur’lahza’ın seslerimizle süslenmesini, güzelleştirilmesini istemiştir (İbni Mâce, İkâmet 176). “Kur’lahza’ı seslerinizle güzelleştiriniz, çünkü güzel ses Kur’lahza’ın güzelliğini daha da arttırır”  hadisi de bu gerçeği ifade eder (Dârimî, Fezâilü’l-Kur’ân 34). Bir başka hadiste de: “Her şeyin bir süsü vardır. Kur’an’ın süsü de hoş sestir” buyurulur (İbni Hacer el-Heysemî, Mecmaü’z-zevâid, VII, 171). Bu hadisler, ses güzelliğinin özlem edilen bir nimet olduğunu ortaya koyar. Hoş sesi, hoş olan işlerde ve yerlerde uygulamak, hayır ve fazilet sayılmayan işlerde kullanmamak, her müslümanın dikkat etmesi gereken  hususlardan biridir.

Peygamberimizin, “Tegannî ile okumayan bizden değildir” buyurması, “O kimse bizim ahlâkımız, sîretimiz, yolumuz ve usûlümüz üzere değildir”, anlamındadır. Çünkü Resûl-i Ekrem’in herhangi bir konuda takip ettiği ve peşine düşüp takip edilmesini istediği yol onun sünnetidir. Sünnet ise her mü’min için yolların en güzeli, en hayırlısı ve en faziletlisidir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Tegannî, Kur’an’ı güzel sesle, kaide ve kurallarına, tecvidine uygun şekilde okumaktır. Kur’an’ı bu mânada tegannî ile okumak, Peygamber Efendimiz’in yolu ve sünnetine alıntı yapmak demektir. Kur’lahza’ı tegannî ile okumak, onun güzelliğini, kalplere nüfuzunu ve nefislere tesirini artırır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kurani-teganni-ile-okumayan-kimse-bizden-degildir-hadisi.html