2016 Kurban bayramı ne zaman?
2016 Yılı Kurban bayramı 11 pazar günü arefe'dir.12-13-14-15 eylül günlerinde resmi tatil yapılacaktır.2016 kurban bayramı tatili 9 gün olurmu sorularına ise henüz net bir cevap yoktur.15 eylül perşembe günü resmi tatil ve 16 eylül mesai gözükmektedir.Cuma günü tatil olursa kurban bayramı tatili hafta sonları ile birlikte 9 güne çıkabilir.

İslam aleminde büyük bir anlamı ve önemi olan kurban bayramı, asırlardır devam eden bir gelenek olarak kutlanıyor. Her sene olduğu gibi 2016 yılında da kurban bayramı tüm Müslümanlar tarafından sabırsızlıkla bekleniyor. Hicri takvimdeki Zilhicce ayının onuncu gününde başlayan ve toplam dört gün boyunca devam eden kurban bayramı, dini bayramlardan biri olarak yıllardır kutlanıyor ve İslam dininde farz sayılan bazı ibadetler bu bayramda gerçekleştiriliyor. Kurban bayramı tarihi, kullanmakta olduğumuz miladi takvimde her sene farklı günlere denk geliyor. Hicri takvim ile miladi takvim arasındaki fark sebebiyle doğan bu farklı zamanlar, yıllardır devam ettiği için kurban bayramı ne zaman başlayacak sorusu her sene soruluyor. Genellikle okulların tatil edilmesine enden olan kurban bayramı, bu sene okulların açılmasından önce başlayıp biteceği için, okulların tatil edilmesine neden olmayacak.
Sabırsızlıkla beklenen kurban bayramı 2016 yılında 12 Eylül Pazartesi günü başlıyor. 2016 kurban bayramı tatili kaç gün olacak sorusuna verilecek cevap da çok merak ediliyor çünkü bu sene de kurban bayramı okulların açık olduğu zamanlara denk gelmeyecek ve aileler rahatlıkla tatile gidebilecek. Kurban bayramı çocuklar için resmi tatil anlamına gelir fakat 2016 senesinde kurban bayramı sebebiyle okullar tatil edilemeyecek. Çünkü 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı, 19 Eylül günü başlayacak. İslam dininde asırlardır devam eden ve farz ibadeti olan kurban kesme, her sene kurban bayramında yapılıyor. Yaz tatiline denk gelen 2016 kurban bayramı arefesi 11 Eylül Pazar günü olacak ve kurban bayramı tatilinde toplamda 4,5 gün sürecek tatil olacak.
Kurban bayramı takvimi ise şu şekilde olacak: Kurban bayramının ilk günü, 12 Eylül günü olacak ve bayramın ilk günü anlamına gelen arefe günü ise, 11 Eylül günü olacak. 12 Eylül ve 15 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan kurban bayramı, 20156 senesinde Pazartesi günü başlayıp Perşembe günü sona erecek. Arefe gününün de yarım gün tatil edilmesi sebebiyle 4 buçuk gün süren bayram tatili uzatılır mı çok merak ediliyor. Bayramın son gününden sonra, yani 16 Eylül Cuma günü de tatil edilecek mi sorusunun cevabı da çok merak ediliyor. Fakat kurban bayramı tatili hakkında ilgili makamlardan yapılmış olan herhangi bir açıklama şimdilik bulunmuyor.
Arefesi 11 EYLÜL PAZAR
1. günü 12 EYLÜL PAZARTESİ
2. günü 13 EYLÜL SALI
3. günü 14 EYLÜL ÇARŞAMBA
4. günü 15 EYLÜL PERŞEMBE
KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?
İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.
NEDEN KURBAN KESİLİR?
Kurban kelimesi sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür ve dini ölçülere göre zengin sayılan kul, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hem de Allah’a yaklaşmış olur. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının ‘şiarı’ sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Dini kaynaklarda Hz. Muhammet’in kurbanını daima kestiği belirtilmektedir.