Abdullah Sert Hocaefendi, Kuss bin Sâide’nin, Ukaz Panayırı’nda okuduğu meşhur şiiri seslendiriyor.

KUSS BİN SAÎDE’NİN UKAZ PANAYIRI’NDA OKUDUĞU MEŞHUR ŞİİR

Kuss bin Sâide, Ukaz Panayırı’nda şöyle diyor:

“Ey nâs!

Geliniz, dinleyiniz, belleyiniz, ibret alınız. Yaşamış ölür, ölen kötü bulur, olacak olur... Yağmur yağar, otlar biter, çocuklar doğar, analarının babalarının yerini alır. Sonra tümü mahvolup gider. Vukuatın ardı arkası kesilmez, birbirini takip eder.

Kulağınızı açınız, dikkat ediniz, gökte haber var, yerde ibret alacak şeyler var. Yeryüzü bir firâşivan, gökyüzü bir yüksek tavan. Yıldızlar yürür, denizler durur, gelen kalmaz, dışarı giden gelmez. Acaba vardıkları yerden hoşnut olup da mı kalıyorlar, yoksa orda bırakılıp da uykuya mı dalıyorlar?

Yemin ederim, Allah’ın indinde bir din vardır ancak şu anda bulunduğunuz dinden daha sevgilidir. Allah’ın gelecek bir peygamberi vardır oysa gelmesi böylece yakın oldu.

Gölgesi başımızın üstüne geldi. Ne mutlu o kimseye ancak O’na iman edip de o zeka ona hidâyet eyleye. Vay o bedbahta fakat O’na isyan ve muhalefet ede. Yazıklar olsun ömürlerini gafletle geçiren ümmetlere...

Ey İyâd kavmi, Hani âba ü ecdâdınız? Hani zînetli kâşaneler ve taştan haneler yapan Ad ve Semûd? Hani dünya varlığına mağrur olup da milletine ‘ben sizin Rab’binizim’ diyen Firavun ve Nemrud? Onlar size nispeten daha kuvvetli ve kudretli idiler. Bu yer onları değirmeninde öğüttü, toz etti, dağıttı, kemikleri bile çürüyüp dağıldı. Şu Anda evleri ıssız kaldı. Yerlerini yurtlarını köpekler şenlendiriyor.

Sakın onlar gibi gaflet etmeyin. Her şey fânidir. Bâkî olan ancak Allah’tır. Birdir, şerîki ve nazîri yoktur. İbâdet ancak O’nadır. Doğmamış, doğurmamıştır. Evvel gelip geçenlerde bize ibret olacak şey çoktur. Vefat ırmağının girecek yerleri var lakin çıkacak yeri yoktur. Büyük, minik göçüp gidiyor. Dışarı Giden geri gelmiyor. Anladım ki herkese olan bana da olacaktır...”

Kuss bin Saîde, Hâtemü’n-nebiyyîn sallallahu aleyhi ve sellem ile görüşmek seâdetine nail olamamıştır.

Fahrü’l-mürselîn Efendimiz, Kuss bin Saîde hakkında:

– “Ümit ederim ama Cenâb-ı Hak, Kuss bin Saîde’yi ayrıca bir ümmet olarak ba’s eyleye...” buyururlardı.

Kaynak: Sâdık Dânâ, Sultanü'l-Ârifîn, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kuss-bin-saidenin-ukaz-panayirinda-okudugu-siir.html