Leyl Suresi 19. ayeti ne anlatıyor? Leyl Suresi 19. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Leyl Suresi 19. Ayetinin Arapçası:

وَمَا لِاَحَدٍ عِنْدَهُ مِنْ نِعْمَةٍ تُجْزٰىۙ

Leyl Suresi 19. Ayetinin Meali (Anlamı):

O, birinden iyilik görmüş de onun karşılığını veriyor değildir.

Leyl Suresi 19. Ayetinin Tefsiri:

O ateşten kurtulmanın yolu, takvâ sahibi elde etmek, yani Allah’a ve âhirete inanarak Allah’ın razı olmayacağı, aksine onun azabını celbedecek bütün hatalı hal ve hareketlerden uzaktan durmak; O’nun razı olacağı hoş işler yapmaktır. Bu hoş işlerin ilk önce gelenlerinden biri, nefsi tezkiye ve kalbi tasfiye yapabilmek, onu arındırıp gururlandırmak için malı mülkü, karşılığında bir teşekkür bile beklemeden sırf Allah rızâsı için hayır yollarında harcamaktır. Böyle şahsiyet sahibi insan, yardım ettiği kimselerden bir yardım beklemez. Yalnızca Allah rızâsı için takviye eder. Destek ettiği kimsenin onun üzerinde, karşılığını vermesi gereken bir iyiliği yoktur. Bunun en güzel misali öncelikle Peygamberimiz (s.a.s.) edinmek üzere, onun seçkin sahabîleridir. Nitekim Hz. Ebubekir (r.a.) ile alakalı şu hâdise çok dikkat çekicidir:

Ebubekir (r.a.) servetinin çoğunu köleleri hürriyetine kavuşturmak ve onların hidâyetine vesîle edinmek için sarf ederdi. Zira bir mü’küçük memnun etmek ve onun kulluk vazifelerini rahatlık içinde îfâ edebilmesini sağlamak, acınacak şey ummanı o insan için betimleme edilemez bir saadet kaynağı olmuştu. Servetini bu şekilde harcayıp tüketmesinden hoşlanmayan babası Ebû Kuhâfe birgün:

“–Oğlum! Sen her zaman cılız ve kuvvetsiz köleleri satın alıp âzâd ediyorsun. Madem esir âzâd edeceksin, şöyle kuvvetli-kaslı köleler satın al da, tehlike ve kötülüklere aleyhinde önünde durup seni korusunlar” dedi. Hz. Ebûbekir ise:

“–Babacığım, benim böyle davranmakta yegâne maksadım Allah’ın rızâsını kazanmaktır. Ben onları âzâd etmekle ancak Allah katındaki mükâfâtı istiyorum” dedi. (Taberî, Câmi‘u’l-beyân, XXX, 279)

 Allah Teâlâ, kendi rızâsı için böyle büyüklük ve fedakârlık yapanlardan razı olacak ve onlara pek mükâfat verecek ki, onlar da nihâyetsiz memnuniyet duyacaklardır.

Şüphesiz bahşedilen bu müjdeye en bedel olan kişi, müttakîlerin ve cömertlerin serveri olan Nebiyy-i Muhterem (s.a.s.)’dir. Derhal ilk önce Efendimiz almak üzere onun muazzez şahsında, bütün bir samimiyet ve teslimiyet içinde Allah’a kulluk yapanlara daha büyük müjdeleri haber vermek üzere gönülleri ve ruhları aydınlatıcı şualarıyla Duhâ sûresi geliyor:

Leyl Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Leyl Suresi 19. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/leyl-suresi-19-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html