Leyl Suresi 6. ayeti ne anlatıyor? Leyl Suresi 6. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Leyl Suresi 6. Ayetinin Arapçası:

وَصَدَّقَ بِالْحُسْنٰىۙ

Leyl Suresi 6. Ayetinin Meali (Anlamı):

O en güzel söz olan sözcük-i tevhîdi doğrulayıp gereğini yerine getirirse,

Leyl Suresi 6. Ayetinin Tefsiri:

Bu kısa üç âyette birinci grupta bulunan insanın karakter çizgileri çizilir. Onun üç mühim vasfı vardır. her biri onun iyiliğini ve güzelliğini resmeder:

  insan son derece cömerttir. Allah’ın kendisine ihsan ettiği malını yine O’nun yolunda, hayır işlerinde, insanlara yardım için cömertçe harcar. Cimrilik göstermez. Mal toplayıp yığma hırsına kapılmaz.

  takvâ sahibidir. Kalbi dâima Allah’tan korkuyla ve O’na aleyhinde duyduğu derin bir saygıyla dopdoludur. Öyle ancak yaptığı her işte Allah’ı düşünür. O’nu râzı etmenin gayreti içinde olur. Her türlü hal ve hareketlerinde Allah’ın razı olmayacağı şeylerden titizlik ve ciddiyetle sakınır.

  O, “en güzeli” onaylama eder. Bu ifade şumüllü bir muhtevaya sahiptir. İtikat, ibâdet, muâmelât ve ahlâk itibariyle her türlü güzelliği içine alır.

İtikâdî olarak “en güzeli” tasdik etmek, şirki ve küfrü terk ederek tevhidi benimsemek, nübüvvet ve âhiretin adalet olduğuna inanmaktır. İbadet, muamelât ve ahlâkî bakımdan “en güzeli” doğrulamak ise, Allah’ın gönderdiği İslâm nizamının en dürüst yol olduğuna inanarak onu kullanım etmeye çalışmaktır. Bu da Adalet katında tek makbul din olan İslâm’ı doğrulayıp yaşama demektir.

Bu güzel vasıflara sahip olanlara Cenâb-ı Hakk, “en kolay olana muvaffakiyet” müjdesi verir. O da şu demektir: İnsan fıtratına en yerinde yol olan İslâm’ı kolaylıkla, zorlanmadan, yüksünmeden, gönül huzuru ile yaşayabilmektir. Göğsünün İslâm’a açılmasıdır. Nitekim âyet-i kerîmede: “Allah, kimi dürüst yola erdirmek isterse onun göğsünü İslâm’a açar” (En‘âm 6/125) buyrulur. Allah Teâlâ onun işlerini kolaylaştırır. Dünyada hoş ve hayırlı işleri gerçekleştirmek ona basit gelir. Kötü kimselerin tırmanmaya cesaret edemediği sarp yokuşlar ona iniş gibi gelir. Nefse ağır gelen ibâdetler onun için en zevkli işler haline dönüşür. Nefsin haz aldığı günahlar ve haramlar ise, onun için hiç yapamayacağı şiddet işler haline gelir. Hâsılı Allah’ın razı olacağı tüm ibâdet ve taatler ona son derece cazip gelirken, Allah’ın razı olmayacağı kötü fiil ve davranışlar onun için son derece nefret uyandırıcı işler haline kazanç. Böylece ona ebedî huzur ve saadet yeri olan cennet yolları kolaylaştırılmış olur. Şu âyet-i kerîmeler onun bu hoş hâline ışık tutar:

“Erkek olsun bayan olsun mü’min olarak kim sâlih amel işlerse ona dünyada kuşkusuz pak ve güzel bir hayat yaşatırız. Âhirette de onları, yaptıkları en hoş işleri esas alarak mükâfatlandırırız.” (Nahl 16/97)

“İman edip sâlih ameller işleyenler için Rahmân, gönüllerde bir sevgi meydana getirecektir.” (Meryem 19/96)

Şimdi, gerçeğin bütün berraklığıyla ortaya çıkması için anlatılan bu güzel insan karakterinin bütün zıddı olan kötü bir insan tipinden bahsedilir:

Leyl Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Leyl Suresi 6. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/leyl-suresi-6-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html