Leyl Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? Leyl Suresi 7. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Leyl Suresi 7. Ayetinin Arapçası:

فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْيُسْرٰىۜ

Leyl Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):

Biz ona dünyada iyilik yolunu, âhirette de ayrıca hesâbın hem de cennetin yolunu kolaylaştırırız.

Leyl Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:

Bu kısa üç âyette birinci grupta bulunan insanın karakter çizgileri çizilir. Onun üç önemli vasfı vardır. her biri onun iyiliğini ve güzelliğini resmeder:

  insan son derece cömerttir. Allah’ın kendisine ihsan ettiği malını yine O’nun yolunda, hayır işlerinde, insanlara destek için cömertçe harcar. Pintilik göstermez. Mülk toplayıp yığın hırsına kapılmaz.

  takvâ sahibidir. Kalbi dâima Allah’tan korkuyla ve O’na karşısında duyduğu derin bir saygıyla dopdoludur. Öyle ancak yaptığı her işte Allah’ı düşünür. O’nu râzı etmenin gayreti içinde olur. Her türlü hal ve hareketlerinde Allah’ın razı olmayacağı şeylerden titizlik ve ciddiyetle sakınır.

  O, “en güzeli” onay eder. Bu ifade şumüllü bir muhtevaya sahiptir. İtikat, ibâdet, muâmelât ve ahlâk itibariyle her türlü güzelliği içine alır.

İtikâdî olarak “en güzeli” tasdik etmek, şirki ve küfrü terk ederek tevhidi kabul etmek, nübüvvet ve âhiretin adalet olduğuna inanmaktır. İbadet, muamelât ve ahlâkî bakımdan “en güzeli” onaylamak ise, Allah’ın gönderdiği İslâm nizamının en doğru yol olduğuna inanarak onu dilekçe etmeye çalışmaktır. Bu da Yargı katında tek makbul din olan İslâm’ı doğrulayıp yaşama demektir.

Bu hoş vasıflara sahip olanlara Cenâb-ı Hakk, “en kolay olana muvaffakiyet” müjdesi verir. O da şu demektir: İnsan fıtratına en yerinde yol olan İslâm’ı kolaylıkla, zorlanmadan, yüksünmeden, gönül huzuru ile yaşayabilmektir. Göğsünün İslâm’a açılmasıdır. Nitekim âyet-i kerîmede: “Allah, kimi içten yola erdirmek isterse onun göğsünü İslâm’a açar” (En‘âm 6/125) buyrulur. Allah Teâlâ onun işlerini kolaylaştırır. Dünyada hoş ve şanslı işleri yapmak ona kolay kazanç. Kötü kimselerin tırmanmaya cesaret edemediği sarp yokuşlar ona iniş gibi kazanç. Nefse ağır gelen ibâdetler onun için en zevkli işler haline dönüşür. Nefsin hoşgörü aldığı günahlar ve haramlar ise, onun için hiç yapamayacağı şiddet işler haline kazanç. Hâsılı Allah’ın razı olacağı tüm ibâdet ve taatler ona son derece çekici gelirken, Allah’ın razı olmayacağı kötü fiil ve davranışlar onun için son derece nefret edilen şey uyandırıcı işler haline gelir. Böylece ona ebedî refah ve saadet yeri olan cennet yolları kolaylaştırılmış olur. Şu âyet-i kerîmeler onun bu güzel hâline ışık tutar:

“Erkek olsun bayan olsun mü’min olarak kim sâlih amel işlerse ona dünyada elbette temiz ve güzel bir hayat yaşatırız. Âhirette de onları, yaptıkları en hoş işleri alarak mükâfatlandırırız.” (Nahl 16/97)

“İman edip sâlih ameller işleyenler için Rahmân, gönüllerde bir sevgi meydana getirecektir.” (Meryem 19/96)

Şimdi, gerçeğin tüm berraklığıyla ortaya çıkması için anlatılan bu güzel insan karakterinin tam zıddı olan fena bir insan tipinden bahsedilir:

Leyl Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Leyl Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/leyl-suresi-7-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html