“Pintilik eden, Allah’a yoksul değilmiş gibi davranan ve en hoş söz olan sözcük-i tevhîdi yalanlayan kimsenin çetin yola gitmesini sağlarız. O helâk olduğu zaman malı kendisine avantaj vermez” ha

Kur’lahza-ı Kerim’de şöyle buyrulur:

“Pintilik eden, Allah’a fakir değilmiş gibi davranan ve en hoş söz olan kelime-i tevhîdi yalanlayan kimsenin çetin yola gitmesini sağlarız. O helâk olduğu zaman malı kendisine üstünlük vermez.” (Leyl sûresi, 8-11)

Âyet-i kerîmede üç kötü huy ele alınmakta, bu huylara sahip olanların Allah yolundan uzaklaştığı bildirilmektedir. Bu kimseler ilâhî sese kulak vermedikleri için, Allah Teâlâ onlara yardımını kesmiştir. İlâhî yardımdan mahrum kaldıkları için de, cehennemle aralarındaki engel kaldırılmıştır. Bu sebeple cehennem çukuruna içten sürüklenip gideceklerdir.

Allah Teâlâ’nın kendilerine yardımı kestiği bu kötü kimseler ilk kez cimrilerdir. Onlar mallarını İslâmiyet’e hizmet vermek için harcamazlar. Fazla sevdikleri mallarını ellerinden dışlamak istemezler. Hayır ve iyilik yapmazlar. Yoksullara harcamazlar.

Bunların kötü huylarından biri de Allah’a hiç ihtiyaçları yokmuş gibi tavır takınmalarıdır. Bu yüzden onlar Allah Teâlâ’yı hoşnut etmeye, O’nun istediği şekilde davranmaya çalışmazlar.

Onların bir öteki kötülükleri de sözcük-i tevhîd’i yani İslâmiyet’i kabul etmemeleridir. Bu yüzden onlar, yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmayacağına, Cenâb-ı Hakk’ın her iyiliğe kat kat fazlasıyla karşılık vereceğine inanmazlar. Cennetin bir mükâfat yeri olduğunu kabul etmezler. Tüm bunlara inanmadıkları için de dinin öğüt ettiği hayırları yapmazlar.

İşte bu sebeplerle onlar cehennemi boylayacaklardır. Allah yolunda harcamadıkları malları ve paraları da kendilerine hiçbir menfaat vermeyecektir. Hayatları baştan başa nice zahmetlere katlanarak biriktirmeye çalıştıkları servetleri kendilerine fayda vermediği gibi, üstelik bunlar görecekleri işkencelerin artmasını da sağlayacaktır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

CİMRİ İLE CÖMERDİN MİSALİ

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/leyl-suresi-8-11-ayetlerinde-bildirilen-uc-kotu-huy.html