Leyl Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? Leyl Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Leyl Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

وَاَمَّا مَنْ بَخِلَ وَاسْتَغْنٰىۙ

Leyl Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kim de malını iyilik yolunda harcamada cimri davranır ve kendisini Allah’a yoksul görmezse,

Leyl Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

Birinci gruptaki insanın bütün zıddı olarak bu gruptaki insanın da üç bariz vasfı öne çıkarılır. herkes onun kötülüğünü resmeder:

    O insan cimridir. Malını harcanması gereken yerde harcamaz. Ya biriktirir yığar, veya sorumsuzca nefsânî yollarda harcar. Onu Allah için uğurlu yollarda kullanmaz.

    müstağnîdir. Kendisinin bundan böyle kimseye ihtiyacı olmadığını sanır. Bilhassa Allah’a, O’nun rızâsına, vereceği sevaba ihtiyacı olmadığını düşünür. Allah’ı hatırına getirmez. Yaptığı işlerden Allah’ın memnun olup olmadığına aldırmaz. Yalnızca dünyadaki fiziksel menfaati için uğraşır durur. Bütün gayretini bu niyet için sarf eder. Kendinin varlıklı olduğunu, doyuma eriştiğini, en hoş sonucu peşinen bulduğunu, ilerisi için hiçbir ihtiyacı kalmadığını, artık günahlardan korunmak gibi bir derdinin bulunmadığını sanır.  Geleceği, âhireti hiç hesaba katmadan malıyla, dünya lezzetleriyle itminân bulur. Âhiret nimetlerine ihtiyacı kalmadığını zanneder.

Şu âyet-i kerîme onun bu gaflet haline ne hoş anlatır:

“Mahşer günü huzurumuza çıkacaklarını hiç hesaba katmayan, dünya hayatını âhirete seçim ederek nihâî sevinç, tatmin ve huzuru onda arayan ve hem kevnî ayrıca de kavlî âyetlerimize büsbütün pervasız kalanlar var ya, kazandıkları günahlar yüzünden onların varacağı yer cehennemdir.” (Yûnus 10/7-8)

    O, “en güzeli” yalanlar. Kur’ân-ı Kerîm’in ve Peygamber (s.a.s.)’in haber verdiği itikat, ibâdet, muâmelât ve ahlâk ile ilgili ne değin güzel haberler, esaslar varsa hepsini yalan sayar. İyilerin, iyilik yapanların cennete gideceğine, başlıca mükâfatlarını orada alacaklarına inanmaz. Hâsılı Allah’a ve âhirete imanı yoktur.

Bu tip insanlara va’dedilen de “en zorlama olanın kolaylaştırılması”dır. İnanmadığı için ibâdetleri, hoş işleri gerçekleştirmek ona zor kazanç. Bunların yapmaktan hoşlanmaz. Buna mukâbil günahları derin etki bırakmak kolaylaşır. Kötü işleri yapmaktan hoşgörü alır. Kötüyü iyi sanır. Şehvetleri gözünde süslü ayla gelir. Böyle yapa yapa alçalır. Sonunda ölüp mezar çukuruna, oradan da cehennem çukuruna yuvarlandığı zaman, o çok değer verdiği malı mülkü kendisine hiçbir avantaj sağlamaz. Şu âyet-i kerîmeler bu tip kimselerin hâline ışık miktar:

“…Allah kimi de sapıklığa düşürmek isterse, onun göğsünü göğe yükseliyormuşçasına sıcacık ve tedirgin yapar. Allah, iman etmeyenlerin başına böyle belâ ve sıkıntılar yağdırır.” (En‘âm 6/125)

“Dayanma ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Açık Konuşmak Gerekirse namaz çok ağır ve çetin bir iştir. Ama o, Allah’a duyduğu derin saygıdan kalbi ürperenlere ağır gelmez.” (Bakara 2/46)

İnsanları bekleyen böylesine değişmesi imkansız gerçek bir sonuç olduğu içindir ama Cenab-ı Hak, onlara doğru yolu göstermeyi üzerine alıyor:

Leyl Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Leyl Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/leyl-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html