Meâric Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? Meâric Suresi 1. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Meâric Suresi 1. Ayetinin Arapçası:

سَاَلَ سَٓائِلٌ بِعَذَابٍ وَاقِعٍۙ

Meâric Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):

Birisi kalkıp gerçekleşeceği emin olan bir azabın hemencecik gelmesini istedi.

Meâric Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:

Resûlullah (s.a.s.)’in davetine inanmayan, onun, iman etmedikleri takdirde başlarına büyük bir azabın geleceği yönündeki ikazını da alay ve eğlenceyle karşılayan müşrikler, kendilerine va’dedilen o azabın bir lahza önce gelmesini istiyorlardı. Rivayete tarafından Nadr b. Hâris: “Ey Allah! Eğer bu Kur’an, senin katından gelen hakiki bir kitap ise, hiç durma derhal üzerimize gökten taş yağdır veya bize elem verici bir cefa gönder” (Enfâl 8/32) demişti. Bunun üzerine bu âyetler indi. (Fahreddin er-Râzî, Mefâtîhu’l-gayb, XXX, 107) Ebu Cehil’in “Haydi üzerimize göğü parça parça düşür!” (Şuarâ 26/187) demesi üstüne indiği de nakledilir.

Hakiki şu ancak, gerek dünyevî lüzum uhrevî olsun, Allah kadar kâfirler için takdir edilen azap vakti geldiğinde mutlaka vuku bulacak ve buna kimse mâni olamayacaktır. Kâfirlerin onu acele istemesi yahut onu alaya almaları, ilâhî takdiri değiştirmez. Varlıklar ve hâdiseler hakkında ilâhî plan nasıl karara bağlanmışsa o şekilde vuku bulur. Bu bakımdan Cenâb-ı Hak zâtını ذُو الْمَعَارِجِ  (zi’l-meâric) olarak vasfeder. Meâric, ma‘rec kelimesinin çoğulu olup “çoğaltma vasıtaları” demektir. Bu kelimeye:

  Meleklerin yükseldikleri gökler,

  Allah’ın yaratıklarına lütfettiği nimetlerin mertebeleri,

  Cennetteki dereceler,

  Manevî ve ruhânî mertebeler, gibi mânalar verilir.

Bütün bunları yaratan, ikram ve ihsan eden Ulu Rabbimizdir. Dolayısıyla bu açıklama, Cenâb-ı Hakk’ın en ulu ve en üstün varlık olduğunu bildirir. Onun huzuruna çıkmak için melekler ve Cebrâil, bizim saydığımız dünya yıllarına kadar elli bin yıl olan bir günde peş peşe derecelerle yükselirler. Allah Teâlâ zamandan ve mekandan münezzeh olduğu, ayrıca meleklerin yükseldiği derecelerin, merdivenlerin mâhiyetini bilemediğimiz için bu mevzûyu tam olarak anlayışlı olmak bize kapalıdır. Bunu böyle bilir ve inanırız. Ancak “elli bin yıl” ifadesi, meleklerin zorunlu tâlimatları alıp vazifelerini gerçekleştirmek için ilâhî huzurda kat ettikleri mesâfelerin, derecelerin ne kadar çok ve ne kadar yüce olduğu hakkında insan tasavvuruna bir ufuk vermektedir. Bunun içindir fakat, Peygamberimiz (s.a.s.)’e ve onun şahsında her mü’mine, Allah yolunda vazifesini bütün yapıp hoş bir şekilde sabretmesi ve Rabbinin tecelli ettireceği neticeleri beklemesi nasihat olunmaktadır. Kâfirler kıyâmeti uzak görüp inkâr etseler de, Allah Teâlâ’ya kadar o, henüz olacakmış gibi yakındır. Bu açıklama, kıyametin, kopması ne dek muhakkak bir hadise olduğunu göstermeye kâfîdir.

Şu Anda seyredin o günde meydana gelecek dehşetli manzaraları:

Meâric Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Meâric Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mearic-suresi-1-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html