Meâric Suresi 20. ayeti ne anlatıyor? Meâric Suresi 20. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Meâric Suresi 20. Ayetinin Arapçası:

اِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًاۙ

Meâric Suresi 20. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kendisine musibet dokunduğunda sızlanır, feryat eder.

Meâric Suresi 20. Ayetinin Tefsiri:

Dinî bir edep ve tezkiye görmemiş ham nefsin üç bariz vasfı vardır:

    هَلُوعٌ (helû‘): Mala ve menfaate karşısında şiddetli doyumsuzluk sahibi, haris; bunun yanına kaygılı, böylece sabırsız, tahammülsüz ve mızıkçı. Zaten gelen iki vasıf da bunu izah eder:

    جَزُوعٌ (cezû‘): Kendisine bir kötülük, mesela sancı, bıkkınlık, sefalet, hastalık gibi bir acı dokunduğu vakit kıvranır, sızlanır, feryad ü figân eder. Dayanamaz, başkalarından medet bekler.

    مَنُوعٌ (menû‘): Kendisine bir iyilik ulaştığı zaman; örneğin bir servete, bir sıhhate, bir makama konduğu vakit hırsından, kıskançlığından hiç kimseye bir şey devretmek istemez. Ağladığı günü hemen unutur. Başı ağrıdığı zaman her şeyden ve herkesten medet uman o mızmız adam, bu kez azıcık şiddet bulunca kimseye bir lokma vermemek, iyiliğe önlemek için sımsıkı bir haylaz kesilir. Hakiki ve iyi olan her şeye sırtını çevirir. Eline geçeni toplayıp yığmaya, saklamaya çalışır. Bu yüzdendir ama, o çılgın alev onu kendine çağırır.

Cimrilik ve cimrilik hastalığına tutulmuş böyle zavallılara Resûlullah (s.a.s.) şöyle bir çare yolu öğüt eder:

“Kesenin ağzını sıkma! Allah da sana sıkarak verir!” Bir diğer rivayete tarafından de şöyle buyurur: “Malını Allah yolunda harca, sayıp durma, Allah da sana aleyhinde nimetini sayıp esirger. Paranı çömlekte gizleme, Allah da senden saklar.” (Buhârî, Zekât 21; Müslim, Zekât 88)

Ama şu hoş vasıflara sahip olanlar, bu fena sıfatlardan temizlenir ve kendilerini cehennemden korurlar. Cehennemden uzak tutulacak mü’minlerin sahip oldukları hoş vasıflarda ilk sırayı namaz ve namaza devam almaktadır:

Meâric Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Meâric Suresi 20. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mearic-suresi-20-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html