Meâric Suresi 21. ayeti ne anlatıyor? Meâric Suresi 21. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Meâric Suresi 21. Ayetinin Arapçası:

وَاِذَا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعًاۙ

Meâric Suresi 21. Ayetinin Meali (Anlamı):

Bir iyiliğe konunca da adamakıllı cimrileşir, onu başkalarıyla paylaşmak istemez.

Meâric Suresi 21. Ayetinin Tefsiri:

Dinî bir nezaket ve tezkiye görmemiş ham nefsin üç belirgin vasfı vardır:

    هَلُوعٌ (helû‘): Mala ve menfaate aleyhinde şiddetli doyumsuzluk sahibi, haris; bunun yanında tez canlı, pek sabırsız, tahammülsüz ve oyunbozan. Zaten gelen iki vasıf da bunu izah eder:

    جَزُوعٌ (cezû‘): Kendisine bir kötülük, örneğin ağrı, sıkıntı, sefalet, hastalık gibi bir acı dokunduğu zaman kıvranır, sızlanır, feryad ü figân eder. Dayanamaz, başkalarından medet bekler.

    مَنُوعٌ (menû‘): Kendisine bir iyilik ulaştığı vakit; örneğin bir servete, bir sıhhate, bir makama konduğu zaman hırsından, kıskançlığından hiç kimseye bir şey vermek istemez. Ağladığı günü hemen unutur. Başı ağrıdığı süre her şeyden ve herkesten medet uman o mızmız adam, bu defa azıcık baskı bulunca kimseye bir lokma vermemek, iyiliğe engel olmak için sımsıkı bir haylaz kesilir. Gerçek ve iyi olan her şeye sırtını çevirir. Eline geçeni toplayıp yığmaya, saklamaya çalışır. Bu yüzdendir ancak, o deli ateş onu kendine çağırır.

Pintilik ve pintilik hastalığına tutulmuş böyle zavallılara Resûlullah (s.a.s.) şöyle bir çare yolu tavsiye eder:

“Kesenin ağzını sıkma! Allah da sana sıkarak verir!” Bir başka rivayete göre de şöyle buyurur: “Malını Allah yolunda harca, sayıp durma, Allah da sana karşı nimetini sayıp esirger. Paranı çömlekte saklama, Allah da senden saklar.” (Buhârî, Zekât 21; Müslim, Zekât 88)

Oysa şu güzel vasıflara sahip olanlar, bu fena sıfatlardan temizlenir ve kendilerini cehennemden korurlar. Cehennemden uzaktan tutulacak mü’minlerin sahip oldukları hoş vasıflarda birincil sırayı namaz ve namaza devam almaktadır:

Meâric Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Meâric Suresi 21. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mearic-suresi-21-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html