Meâric Suresi 22. ayeti ne anlatıyor? Meâric Suresi 22. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Meâric Suresi 22. Ayetinin Arapçası:

اِلَّا الْمُصَلّ۪ينَۙ

Meâric Suresi 22. Ayetinin Meali (Anlamı):

Oysa namazı hakkiyle kılanlar böyle değildir.

Meâric Suresi 22. Ayetinin Tefsiri:

Onlar namazlarını hakkıyla kılar ve bunu edaya büyük bir dayanma ve aşkla devam ederler. Terk, ihmalkârlık veya tembellik göstererek namazlarını kesintiye uğratmazlar. Namaz içindeki huşu, hudu ve Allah’a tâzim hallerini namazı bitirdikten sonra da sürdürürler. Allah’ın razı olduğu mü’min kişiliğinin oluşmasında namazın ne dek ehemmiyetli olduğu anlaşılmaktadır. Bunun en güzel misallerinden birini Hz. Ömer göstermiştir. Misver b. Mahreme (r.a.) şöyle anlatır:

“Ömer b. Hattâb (r.a.) hançerlendiğinde zaman zaman baygınlık geçiriyordu. Bir keresinde yanında girdim, üzerine bir örtü örtmüşler, kendinden geçmiş vaziyette yatıyordu. Yanındakilere:

«–Durumu nasıl?» diye sordum.

«–Gördüğün gibi baygın» dediler.

«–Namaza çağırdınız mı? Eğer hayattaysa onu namazdan başka hiçbir şey korkutup uyandıramaz» dedim. Bunun üzerine:

«–Ey Mü’minlerin Emîri namaz! Namaz kılındı!» dediler. Hz. Ömer hemencecik ayıldı ve:

«–O Kadar mi? Vallahi namazı terk edenin İslâm’dan nasîbi yoktur.» dedi. Kalktı ve yarasından kanlar akarak namazını kıldı.” (Heysemî, Mecma‘u’z-zevâid, I, 295; İbn Sa‘d, et-Tabakât, III, 35; Muvatta, Tahâret 51)

İbâdetler husûsundaki titizliğin en canlı misallerinden biri de Kafkasların şanlı mücâhidi Şeyh Şâmil’e âittir. O, 1829’daki Gimri savunmasında, birçok süngü, kılıç ve kurşun yarası almıştı. Göğsünden girip sırtından meydana çıkan bir süngü ciğerini parçalamış, keza kaburgaları ve sağ köprücük kemiği kırılmıştı. Cerrah olan kayınpederinin tedâvileri neticesinde altı avuç içi yakın bir zamanda fakat kendine gelebildi. Yaralandığı günden itibâren 25 gün baştan başa komada yatan bu genç mücâhid, yirmi beşinci günün sonunda kendine gelip gözlerini açınca, başucunda annesini buldu. Ona söylediği birincil sözü:

“–Anacığım! Namaz vakti geçti mi?” oldu. (İbrâhim Refik, Efsâne Soluklar, İstanbul, 2002, s. 78)

Namazın peşinden zekât ve infak gelmektedir:

Meâric Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Meâric Suresi 22. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mearic-suresi-22-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html