Meâric Suresi 25. ayeti ne anlatıyor? Meâric Suresi 25. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Meâric Suresi 25. Ayetinin Arapçası:

لِلسَّٓائِلِ وَالْمَحْرُومِۖ

Meâric Suresi 25. Ayetinin Meali (Anlamı):

İstemekten diğer çıkar yol bulamayan yoksullar ve iffetlerinden dolayı isteyemeyip de varlıklı sanılan, böylece yardımdan yoksun kalan fakirler için.

Meâric Suresi 25. Ayetinin Tefsiri:

O mü’minler, kazandıkları mallarda fakirin, dilencinin ve ihtiyaçlının hakkı olduğunu bilirler ve onu verirler. Burada kastedilen adalet, özellikle zekât ve miktarı muhakkak sadakalardır. Ayette zikredilen اَلسَّٓائِلُ (sâil), hakkını isteyen kimsedir; اَلْمَحْرُومُ  (mahrum) ise, istemeyen, ihtiyacını dile getirmeyen dolayısıyla mahrum kalan kimsedir. Mallarda gereksinim sahiplerinin ve yoksulların hakkının olduğu düşüncesi, bir yandan Allah’ın lütfuna yönelik duyguyu, öte taraftan insanlık bağlarının önemini yansıtır. Hırs ve cimriliğin boyunduruğundan kurtuluş da oysa bu sayede mümkündür. Bu duygu bununla birlikte bütün ümmetin dayanışması ve yardımlaşması için bir sosyal güvencedir. Mümin ruhun karakteristik özelliklerinden biri olarak bu tabloda çizilmesinin yanı sıra bu duygu, sûrede amaçlanan cimrilik ve mal hırsına yönelik tedavinin bir halkasını da oluşturur.

Bu konuda Ubeydullah Ahrar Hazretleri’nin hoş bir örnek davranışı şöyledir:

Kendisi anlatıyor:

“Herat’ta bulunuyordum. Birgün pazara gitmiştim. Bir birey yanıma geldi ve:

«- Açım, beni Allah rızâsı için doyurur musun!..» dedi.

O an, hiçbir imkâ­nım yoktu. Yalnızca eski bir sarığım vardı. Bir aşhâneye girip aşçıya:

«- Şu sarığımı al. Eski, fakat temizdir. Bulaşıklarını kurularsın. Ama bu­nun mukâbilinde şu aç insanı doyurur musun?» dedim.

Aşçı, o fakire yemek verdi; sarığımı da bana iâde etmek istedi. Bütün ısrarlarına karşın kabul etmedim. Kendim de aç olduğum hâlde o fakîr doyuncaya dek bekledim.” (el-Hadâiku’l-Verdiyye, s. 651)

Hz. Mevlâna şu öğüdü verir:

“Yoksul kişi nasıl cömertliğe, iyiliğe muhtaç ise, büyüklük de, iyilik de fakir kişiye muh­taçtır. Güzeller, nasıl tozsuz, passız, aydınlık ayna ararlarsa, soylu davranış de değil­sulları, zayıfları o kadar aramaktadır. Güzellerin yüzleri ayna ile süslenir, güzelleşir. Ayna olmazsa güzellik meydana çıkmaz, iyiliğin, cömertliğin yüzü de yoksula bakmakla görü­lür. Mademki fakir cömertliğin aynasıdır, sakın aynaya karşı gönül kırıcı sözler söyleyerek aynayı buğulandırma.” (Mevlânâ, Mesnevî, 2744-2748. beyitler)

Sıra hesap ve canice gününü tasdikte:

Meâric Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Meâric Suresi 25. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mearic-suresi-25-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html