Meâric Suresi 40. ayeti ne anlatıyor? Meâric Suresi 40. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Meâric Suresi 40. Ayetinin Arapçası:

فَلَٓا اُقْسِمُ بِرَبِّ الْمَشَارِقِ وَالْمَغَارِبِ اِنَّا لَقَادِرُونَۙ

Meâric Suresi 40. Ayetinin Meali (Anlamı):

Hayır! İş onların umdukları gibi değildir! Doğuların ve batıla­rın Rabbine yemin ederim ki kesinlikle bizim her şeye gücümüz yeter.

Meâric Suresi 40. Ayetinin Tefsiri:

“Doğular ve bâtılar” tabiri, güneşin, senenin her günü diğer bir açıdan ve yeryüzünde öbür kısımlarda doğup battığını ifade eder. Bu yüzden doğu ve batı tek olmayıp, çoğu doğu ve batı vardır. Allah Teâlâ “Doğuların Rabbi ve bâtıların Rabbi” diyerek kendi üstüne ant etmektedir. Bütün doğuların ve bâtıların Rabbi O olduğuna kadar, bütün yeryüzü O’nun kudret ve hâkimiyeti altındadır. Hiç kimsenin O’ndan kurtulma imkânı yoktur. O ne zaman istese, kâfirleri helak eder ve yerlerine onlardan daha iyilerini yani emirlerini tutup yasaklarından kaçınacak sâlih kimseleri getirmeye kadirdir. Hiçbir şiddet buna engel olamaz. Allah Teâlâ, insanları öldükten sonra dirilttiğinde onları dünyadaki yaratılışlarından daha sağlam olarak, ebedî hayata kullanışlı olabilecek şekilde yaratmaya da kadirdir. O’nun, insanları istediği gibi her yerde yaratıp diriltmesine de kimse karşı duramaz. Bu yüzdendir fakat sura üflenmesiyle birlikte Allah Teâlâ’nın “Koşun!” emrini duyan tüm insanlarla birlikte o kâfirler de:

Meâric Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Meâric Suresi 40. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mearic-suresi-40-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html