Melik nedir, ne kavrayış kazanç? Melik kelimesinin sözlük anlamı ve İslam devletlerinde melik unvanının kullanımı.

Melik, hükümdar, kral ve bir büyük kasaba ya da bölgenin idaresiyle görevli hânedan mensubu yüksek devlet görevlileri için kullanılan unvandır.

MELİK NEDİR?

Sözlükte “sahip ve mâlik almak” anlamındaki milk (mülk, melk) kökünden türeyen melik kelimesi (çoğulu mülûk) birçok Sâmî dilde yer almaktadır. (İbr. meleh, Arm. melkâ, Akkadca melku, Asurca melku, meliku) Kelimeye bir hükümdar unvanı olarak İslâm öncesine ait bir takım kitâbelerde rastlanılmıştır. Güney Arabistan’da Sebeliler’den kalan Sirvah kitâbesinde bu unvan Sebe hânedanına mensup bir kral için kullanılmış, Kuzey Arabistan’da bulunan Nemâre mezar kitâbesinde de İmruülkays b. Hucr “melikü’l-Arab” olarak nitelendirilmiştir.

MELİK UNVANININ KULLANIMI

Hz. Peygamber’in sallallahu aleyhi ve sellem vefatının ardındaki toplumun siyasî olarak yeniden şekillenmesi sürecinde Müslümanlar melik unvanını benimsemediler.

Lüzum dört halife gerekse Emevîler devrinde devletin başında bulunanlar ve Abbâsî devlet başkanları başlıca “halife, emîrü’l-mü’minîn” ve nâdir olarak da “imam” unvanlarını kullandılar.

Melik unvanı sonradan artan bir şekilde yaygınlaşıp Gazneliler, Karahanlılar, Selçuklular ve Zengîler gibi devletler göre benimsenirken İslâm dünyasının batısında bulunan devletlerden Fâtımîler’de bu rumuz halifeler için değil emîrler, bilhassa de vezirler için kullanıldı.

Büveyhîler, Selçuklular, Eyyûbîler ve Memlükler’de melik unvanı sadece hânedanın en büyük hükümdarına yok şehzadelere, vezirlere ve mahallî yöneticilere de verilmiş, böylece aynı ülke sınırları içinde çok sayıda kişinin melik lakabını alması unvanın değerinin düşmesi sonucunu doğurmuştur.

İslâm tarihinde melik unvanı nâdir olarak kadınlar için de kullanılmıştır. Memlükler devrinde Darı’da bir süre devleti idare eden Şecerüddür “meliketü’l-İslâm” unvanını almıştır

Kaynak: DİA

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/melik-ne-demek.html