Âmentü nedir, ne kavrama kazanç? Âmentü, Kur’an’da geçiyor mu? Âmentü duası ve anlamı...

Âmentü, “Arapça ‘inandım’ anlamına gelen ve İslamiyet’in esas inançları olan ‘Allah’a, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, öbür dünya gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanma’yı dile getiren laf” demektir.

Âmentü, İslâm dininin iman esaslarını ana hatlarıyla ifade eden terimdir.

ÂMENTÜ NEDİR?

Arapça’da âmene (آمن) fiilinin birinci tekil şahsı olan ve “inandım” mânasına gelen âmentü, Kur’lahza’da üç yerde, söz sahibinin imanını açıklarken kullandığı bir ifade olarak geçer. (bk. Yûnus 10/90; Yâsîn 36/25; benzeşen-Şûrâ 42/15) Şûrâ sûresinde doğrudan doğruya Hz. Peygamber’e (s.a.s.) “âmentü” demesi emredilir. Buna dayanarak âmentünün Kur’lahza’da bulunan bir terim olduğunu söylemek mümkündür.

“Âmentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi hayrihî ve şerrihî mine’llāhi teâlâ; ve’l-ba‘sü ba‘de’l-mevti hakk eşhedü en lâ ilâhe illâllāh ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûlüh” = “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna iman ettim. Ölümden sonra diriliş gerçektir. Allah’tan diğer ilâh olmadığına, Muhammed’in onun kulu ve elçisi olduğuna şahadet ederim” biçiminde sıralanan ve mü’menün bih olarak da adlandırılan itikadî esasların hepsi âmentü terimiyle açıklama edilir.

Kaynak: DİA

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/amentu-nedir.html