İsrail’in kısıtlamalarına rağmen Ramazan ayının son cuma namazını Mescid-i Aksa’da yaklaşık 160 bin birey eda etti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nden yapılan yazılmış açıklamada Aksa’da, Ramazan ayının son cuma namazını takriben 160 bin kişinin kıldığı açıklama edildi.

İşgal altındaki Batı Şeria’dan gelen binlerce Filistinli de cemaat arasında yerini aldı.

Namazdan daha sonra bazı Filistinli gruplar, Kubbetu’s Sahra Camii’nin merdivenlerinde Filistin bayrağı açarak slogan attı.

İsrail polisi, sabah namazının ardından Mescid-i Aksa’ya etken düzenlemiş, Filistinli genç gruba kauçuk buruşuk mermi ve ses bombalarıyla müdahale etmişti.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, İsrail polisinin baskınında yaralanan 42 kişiye birincil müdahalenin yapıldığı, bunlardan 22’sinin hastaneye kaldırıldığı belirtilmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria’da yaşamış Filistinliler, İsrail’in yapı ettiği Ayrım Duvarı’nın ötesindeki işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa gibi tanrısal mekanlara gitmek ve İsrail içindeki akrabalarını gezmek için özel izne gereklilik duyuyor.

Batı Şeria’dan çıkmak için Filistinlilerin, Fark Duvarı boyunca bulunan 23 askeri yoklama noktasından birini kullanması gerekiyor.

12-40 YAŞ ARASINDAKİ ERKEKLER MESCİD-İ AKSA’YA GİREMİYOR

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da yaşamış Filistinlilerden, 12-40 yaş arası erkeklerin Ramazan ayında işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Aksa’ya gitmesine müsade vermiyor. Kadınlar, çocuklar ve 50 yaş üstü erkekler Aksa’ya askeri kontrol noktalarından geçtikten sonra gelebiliyor. 40-50 yaş arası erkeklerin ise Aksa’ya gelebilmesi için İsrail ordusundan özel izin çıkarması gerekiyor.

Batı Şeria’daki Filistinliler bütün zorluklara karşın Mescid-i Aksa’ya gelmenin sevincini yaşıyor

İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler, topluluk denetleme noktaları ve sıkıcı yolculuklarına karşın Ramazan ayının son cuma namazını Mescid-i Aksa’da kılabildikleri için sevinç duyduklarını ifade etti.

İsrail, Ramazan ayının son cuma namazında da ay boyunca olduğu gibi işgal altındaki Batı Şeria’da yaşamış 12-40 yaş arası Filistinli erkeklerin işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya gitmesine izin vermedi.

Batı Şeria’dan kadın, ihtiyar, çocuk on binlerce Filistinli, sabahın erken saatlerinden itibaren Batı Şeria’nın etrafına örülmüş Fark Duvarı boyuncu kurulu askeri geçiş noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu.

İsrail polisi, işgal atlındaki Doğu Kudüs’ün Eski Kent bölgesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı; Mescid-i Aksa’nın da içinde yer aldığı Eski Kent çevresindeki yolları sabahın erken saatlerinden itibaren kapattı.

Batı Şeria’nın El Halil kentinden İsra (20) yaklaşık 3 saatte Mescid-i Aksa’ya ulaştığını belirterek, yolda özellikle İsrail ordusunun geçiş noktasında büyük yoğunluk olduğunu ve yorucu geçtiğini aktardı.

Ömründe ilk olarak Mescid-i Aksa’ya geldiğini ve “çok sevinçli” olduğunu söyleyen Filistinli İsra, “Herkese mutlu bir bayram diliyorum. İnşallah gelecek yıl özgürce Aksa’ya geliriz. Bu işgal, bizi zalim kanunlarıyla kısıtlıyor.” dedi.

Filistinli 72 yaşındaki Ahmed Macid Salih de kuzeydeki Embriyo kentinden geldiğini ifade ederek, bu sene Ramazanda ikinci defa Aksa’ya gelebildiğini ve sevinçli olduğunu dile getirdi.

Yolculuğun askeri denetleme noktalarından nedeniyle yorucu geçtiğine göze çarpan eden Salih, “Yaşlıların geçişine müsade verdiler. Ama gençleri almadılar. Şu değin söyleyeyim, teftiş noktasından çevrilenler buraya gelenlerden daha fazlaydı.” diye konuştu.

Salih, “Dünyadan her Müslüman buraya gelmeli. Burası bize Hazret-i Muhammed’den (s.a.s.) itimat. Burası İslam dünyasına ait. Burası kıyamete dek Mescid-i Aksa kalacak.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in kısıtlamalarına rağmen Ramazan ayının son cuma namazını Mescid-i Aksa’da takriben 160 bin birey eda etti.

BATI ŞERİA’DAKİ FİLİSTİNLİLERİN KUDÜS’E GİRİŞİ ŞARTLARA BAĞLI

İşgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler, İsrail’in yapı ettiği Ayrım Duvarı’nın ötesindeki işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa gibi tanrısal mekanlara gitmek ve İsrail içindeki akrabalarını ziyarete gitmek için özel izne ihtiyaç duyuyor.

Batı Şeria’dan çıkmak için Filistinlilerin, Ayrım Duvarı her tarafında yer alan 23 askeri denetleme noktasından birini kullanması gerekiyor.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerden, 12-40 yaş arası erkeklerin Ramazan ayında işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Aksa’ya gitmesine izin vermiyor. Kadınlar, çocuklar ve 50 yaş üstü erkekler Aksa’ya askeri denetleme noktalarından geçtikten daha sonra gelebiliyor. 40-50 yaş arası erkeklerin ise Aksa’ya gelebilmesi için İsrail ordusundan özel izin çıkarması gerekiyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mescid-i-aksada-ramazanin-son-cumasini-160-bin-kisi-kildi.html