Kırklareli’de Mimar Sinan’ın Selimiye’yi yapı etmeden 20 sene önce yaptığı “Selimiye’nin provası” niteliği içeren tarihi Cedid Ali Paşa Camiî restorasyon sonrası ibadete açıldı.

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde Mimar Sinan’ın Selimiye’yi inşa etmeden 20 yıl önce yaptığı Cedid Ali Paşa Camisi, restorasyon işlemlerinin gerisinde ibadete açıldı.

SELİMİYE CAMİÎ’NİN MİNYATÜRÜ

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce “Selimiye Camisi’nin minyatürü” olarak nitelendirilen caminin 2018 yılının ekim ayında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Babaeski Müftüsü Abdurrahman Koç, gazetecilere, caminin 37 aylık restorasyon çalışmalarının arkasından her yerde ibadete açılmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Caminin 1800’lü yıllarda da bir tadilat gördüğünü gösteren Koç, şunları kaydetti:

“Cedid Ali Paşa Cami, Selimiye Camisi’nden daha sonra Trakya’nın ikinci büyük camisi. Camimizin 1912 yılında Balkan Harbi sırasında minaresi mahvolmuş ve daha ardından aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir. Camimiz Edirne’deki Selimiye Cami’nin bir modelidir. Selimiye Camisi’nden önce yapılmıştır. Mimar Sinan tarafından mimarlığı yapılmıştır. Cedid Ali Paşa namına yaptırılmış camimiz şuanda 3 yıllık çalışmaların gerisinde ibadete açıldı. Cenab-ı Allah hayırlara vesile eylesin inşallah.”

Vatandaşlardan Mustafa Erol ise bugün caminin ibadete açılmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Cedid Ali Paşa kadar 1555 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan caminin bir süredir restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olduğunu hatırlatan Erol, “Çok sevinçliyiz. Camimiz çok hoş olmuş.” diye konuştu.

İsmail Korkut ise yaklaşık 3 yıldır bugünü beklediklerini kaydetti.Bu camide ibadet etmenin farklı bir maneviyatının olduğunu anlatan Korkut, “Vatandaşlar köylerden bu camiye namaz kılmaya geliyor. Bu cami bizim için fazla manâlı bir değere sahip.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mimar-sinan-eseri-cedid-ali-pasa-camii-ibadete-acildi.html