Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisi şerif müminleri neye benzetiyor? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir? Dr. Murat Kaya anlatıyor...

Numan ibni Beşir radıyallahu anhüma' dan rivayet edildiğine tarafından, Rasülullah saîlallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Mü'minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar." (Buharî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Bu hadîs-i şeriften, mü'minlerin, sevgi, acınacak şey ve yekdiğerini esirgeyip koruma gibi son derece üstün nitelikli işlerde birbirlerine yar ve asistan olmaları gerektiğini öğreniyoruz. Buna göre, mü'minler birbirlerini sevmeli, birbirlerine merhamet etmeli, acımalı ve birbirlerine şefkat edip tezgâhtar olmalıdırlar. Çünkü ayrıca müslümanların salahı ayrıca ümmetin felahı, gönüllerini ve kafalarını bu engin fazilet hisleriyle doldurmuş ve hayatlarına bu duygular yön veren kadrolarla sağlanabilir. Bu hoş duyguların karşıtı olan sevgisizlik, acımasızlık, şefkatsizlik ve ilgisizlik hastalıklarından kurtulmak gerekir. Mü'minler, yalnızca kendi iç bünyelerinde değil, diğer din mensupları ya da herhangi bir dine mensup olmayanlara aleyhinde da bütün bir insanî yaklaşım sergilemekle emrolunmuşlardır.

Efendimiz'in üstün nitelikli teşbihleriyle belirttikleri gibi, uykusuzluğun sebebi, vücudun bir uzvunda hissedilen acılardır. Humma yani ateşli hastalıklar ise uykusuzluk nedeniyle daha da artar. Sevgisizlik, merhamet yoksulluğu ve şefkatsizlik, acı veren ve insanı ateşler içinde yakıp kavuran bir rahatsızlık gibidir. Humma tabiri dilimizde, sıtma kelimesiyle açıklama edilir; bununla birlikte tüm ateşli hastalıkların da genel adıdır. Sıtma, öteki ateşli hastalıklar arasında en ağır olanı ve tüm vücudu sarsan bir hastalıktır. Bu sebeple Peygamberimiz'in teşbihi fazla dikkat çekicidir. Birimizin parmak ucundaki küçücük bir sivilce nasıl bütün vücudumuzun ıstırap içinde kalmasına ve acı duymasına sebep oluyorsa, yeryüzünün herhangi bir yerindeki mü'minin acı ve ıstırabı bizi ilgilendirir ve rahatsız eder.

Mü'minler fert ve cemiyet olarak acılardan, ıstıraplardan ve hastalıklardan kurtulmak için, İslam'ın sunduğu reçetelere emrindeki kalmalıdırlar.

Sevgi, acıma, şefkat ve yardımlaşma iyi mü'min olmanın ve Allah'ın kul olarak yarattığı insana saygının birer simgesi ve önemli göstergeleridir. Bütün insanlara aleyhinde halden anlayan ve bütün yaratılmışlara karşı merhametli almak, İslam’ın insanı ulaştırmak istediği kemalin esasıdır. Bu ise, önce mü'minlerin kendi aralarında başlar, daha sonra insanlığı ve bütün yaratılmışları içine alır.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Mü'minler sevgi, acıma, şefkat ve yardımlaşmada bir beden gibi olmalıdırlar. İnananlar, birbirlerinin sevinç ve kederine ortak olmak zorundadırlar. İslam toplumu bir ceset gibidir; bir uzvun hastalığının bütün vücudu rahatsız etmesi gibi, bir müslümanın başına gelen bela ve musi­betleri, bütün müslümanlar kendilerine tasa edinmelidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Müminlerin Kardeşliği Nasıl Olmalı?

Kardeşlik Fedâkârlıktır

Ashâb-ı Kirâmda Kardeşlik

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muminler-birbirlerini-sevmekte-acimakta-ve-korumakta-bir-vucuda-benzerler-hadisi.html