Mü'minun suresi 60. ayet ile ilgili hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu ayeti nasıl açıklıyor? Dr. Murat Kaya anlatıyor...

Hz. Âişe (r.a.) der ama:

Resûlullah (s.a.s.)’e, “Onlar, yaptıkları her iyiliği ve işledikleri her ameli, kalpleri her an Rablerine dönüyor olmanın haşyetiyle ürpererek yaparlar” (Mü’minûn 60) âyeti hakkında “Acaba bunlar alkol içip, hırsızlık eden kimseler midir?” diye sor­dum. Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurdu:

“Hayır, ey Sıddîk’ın kızı! Bunlar oruç tutan, na­maz kılan ve sadaka veren, bununla birlikte kendilerinden kabul olun­mayacak diye korkan ve hayırlarda ellerini çabuk tutan kimselerdir.” (Tirmizî, Tefsir 23/4)

MÜ'MİNİN SURESİ 60. AYETİN TEFSİRİ

Önceki âyetlerde bahsedildiği üzere hak dini terk edip bâtıl yollara düşen ve parça parça olanların aksine burada hak dine bağlı reel mü’minlerin temel vasıfları belirtilir. Buna tarafından o mü’minler:

Rablerinin korkusuyla titrer, emirlerini tutar, yasaklarından sakınır; O’nun rızâsını kaybetme ve azabına uğrama endişesiyle kalpleri yerinden oynar.

Rablerinin âyetlerine iman ederler. Hem Allah’tan gelen Kur’lahza âyetlerine ayrıca de kâinatta Allah’ın varlığını bildiren delillere inanır; onların delâlet ettiği O Yüce Yaratan’ın birliğini ve yalnızca O’na kulluk yapılmasını kabul ederler.

Bu sebeple Allah’a hiçbir şeyi müşterek koşmazlar. Açık ve sıcacık şirki terk ederler. İbadetlerinde ihlâslı olmaya ve yaptıklarını sırf Allah rızâsı için yapmaya çalışırlar.

Her türlü uğurlu işleri, kalpleri Allah’a dönmenin heyecanıyla çarparak yaparlar. Çünkü bahşedilen her nefesin son nefes, kılınan namazın son namaz, verilen sadakanın son sadaka, tutulan orucun son oruç, gösterilen tebessümün son gülümseme ve yapılan bir zikrin son zikir olma ihtimali aralıksız vardır. Onlar hayatlarını böyle bir ölüm şuuru, Rabbe dönme heyecanı, korkusu ve iştiyakı içinde geçirirler. Böyle olunca da her türlü hayır işinde koşuşarak yarışır ve her zaman en önde olmak için gayret gösterirler.

Bişr-i Hafî (k.s.) ne hoş söyler:

“Unutmayın ancak, «Dün» öldü… «Bugün» son nefesini vermede… «Yarın» da hemen şimdi doğmadı. Zamanınızı bu açıdan görün ve her lahza yararlı meslek yapmaya bakın.” (Velîler Ansiklopedisi, I, 238)

Hz. Âişe (r.a.) der ama:

Resûlullah (s.a.s.)’e, “Onlar, yaptıkları her iyiliği ve işledikleri her ameli, kalpleri her an Rablerine dönüyor olmanın haşyetiyle ürpererek yaparlar” (Mü’minûn 23/60) âyeti hakkında “Acaba bunlar içki içip, hırsızlık eden kimseler midir?” diye sor­dum. Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurdu:

“Hayır, ey Sıddîk’ın kızı! Bunlar oruç tutan, na­maz kılan ve sadaka veren, bununla beraber kendilerinden kabul olun­mayacak diye korkan ve hayırlarda ellerini çabuk tutan kimselerdir.” (Tirmizî, Tefsir 23/4)

Hasan Basrî (r.h.) der ama: “Biz o kadar kimselere yetiştik ancak; sizin işlemiş ol­duğunuz günahlar dolayısıyla azaba uğrayacağınızdan korktuğunuzdan da­ha artı, yaptıkları iyiliklerinin kabul edilmeyerek yüzlerine geri çarpılacağın­dan korkuyorlardı.” (Kurtubî, el-Câmi‘, XII, 132)

Allah Resûlü (s.a.s.) biz ümmetini vakit geçirmeden ve fırsatı kaçırmadan şanslı amellere koşmaya özendirme etmektedir:

“Yedi şey gelmeden evvel bahtı açık işler yapmakta acele ediniz. Yoksa gerçekte siz;

İbâdet ve tâati unutturan sefalet,

Azdıran zenginlik,

Her şeyi bozup biçare eden hastalık,

Abuk Subuk-sapan konuşturan yaşlılık,

Birden geliveren ölüm,

Gelmesi beklenen şeylerin en şerlisi Deccâl ve,

  Kıyâmetten diğer bir şey mi beklediğinizi sanıyorsunuz? Kıyâmet ise belâsı en muhteşem ve en acı olandır.” (Tirmizî, Zühd, 3/2306)

AMELLERDE İHLAS VE SAMİMİYETİN ÖNEMİ

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muminun-suresi-60-ayet-ile-ilgili-hadis.html