Uğraşma Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? Mücâdele Suresi 10. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Uğraşma Suresi 10. Ayetinin Arapçası:

اِنَّمَا النَّجْوٰى مِنَ الشَّيْطَانِ لِيَحْزُنَ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَلَيْسَ بِضَٓارِّهِمْ شَيْـًٔا اِلَّا بِاِذْنِ اللّٰهِۜ وَعَلَى اللّٰهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ

Uğraşma Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):

Meşrû olmayan bakımlı toplantılar ve konuşmalar, mü’minleri üzmek için iblis kadar telkin edilen davranışlardır. Oysa şeytan, Allah’ın izni olmadıkça mü’minlere hiçbir zarar veremez. Bu bakımdan mü’minler yalnız Allah’a güvenip dayansınlar.

Mücâdele Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:

Günah, düşmanlık ve Peygamber’e ayaklanma gibi fena maksatlarla yapılan dar toplantılar, kulisler, fısıldaşmalar yasaklanmakta, fakat “iyilik ve takvâ” üzere yapılanlara müsaade edilmektedir. Nitekim âyet-i kerîmede şöyle buyrulur:

“Onların kendi aralarında yaptıkları dar görüşmelerin ve fısıldaşmaların çoğunda hayır yoktur. Oysa sadaka vermeyi, iyilik yapmayı ya da insanların arasını düzeltmeyi emredenlerinki bunun dışındadır. Kim bunu Allah’ın rızâsını galip gelmek niyetiyle yaparsa, ona yakında büyük bir mükâfat vereceğiz.” (Nisâ 4/114)

Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurur:

“Üç birey bir arada bulunduğunuz vakit, insanlara karışıncaya dek ikiniz diğerini bırakıp fısıldaşmayın. Çünkü bu koşul onu üzer.” (Buhârî, İstizan 47; Müslim, Selamlama 37, 38)

Bu hadis-i şerife istinâden, eğer üzüntü duyacaksa, iki kişinin, üçüncü bir şahsın yanına onun anlamadığı yabancı bir dille konuşmalarının da içten olmadığı bildirilmiştir.

Bu âyet-i kerîmelerden şu neticeleri içeri almamak mümkündür:

  İnsan defalarca Allah Teâlâ’nın gözetimi altındadır. Her şeyi gören ve bilen Allah, insanın bütün davranışlarını teftiş etmektedir.

  Bu sebeple insanın tüm kötü zihin ve niyetlerden, mü’minlere karşısında sıcacık ve açık hile, kapan ve entrikalardan, laf ya da davranışla başkalarını incitmekten kaçınması, fena işlerin ve planların konuşulduğu yerlerden uzak durması gerekir.

  Toplumda belirsizlik ve rahatsızlık uyandıracak fiskos ve fısıldaşmalardan uzakta durulmalıdır.

  İnsanların duygularına ve izzet-i nefislerine saygılı olunmalıdır.

  Amirlerin ve idarecilerin meşrû emir ve yasaklarına uyulmalıdır.

  Mü’minlerin meclislerinde yalnızca fert ve toplumun faydasına olan işler konuşulmalıdır.

Şimdi de, görüşme yerlerinde mü’minlerin uyması gereken edeplere dikkat çekiliyor:

Uğraşma Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mücâdele Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mucadele-suresi-10-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html