Mücâdele Suresi 12. ayeti ne anlatıyor? Uğraşma Suresi 12. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mücâdele Suresi 12. Ayetinin Arapçası:

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِذَا نَاجَيْتُمُ الرَّسُولَ فَقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوٰيكُمْ صَدَقَةًۜ ذٰلِكَ خَيْرٌ لَكُمْ وَاَطْهَرُۜ فَاِنْ لَمْ تَجِدُوا فَاِنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ رَح۪يمٌ

Mücâdele Suresi 12. Ayetinin Meali (Anlamı):

Ey iman edenler! Peygamber’le bakımlı ve özel karşılaşmak istediğinizde, bu görüşmenizden önce muhtaçlara bir sadaka verin. Bu, hakkınızda ayrıca daha hayırlı, ayrıca de kalbî sâfiyet, açık sözlülük ve temizleme açısından daha yerinde olandır. Ama verecek bir şey bula­maz­sanız bir zararı yoktur; çünkü Allah fazla bağışlayıcıdır, ebedi merhamet sahibidir.

Mücâdele Suresi 12. Ayetinin Tefsiri:

İbn Abbas (r.a.)’den rivayete göre bir takım müslümanlar, Resûlullah (s.a.s.) yanında gelerek zorunlu boşboğaz sorular sorar, herkesin içinde onunla dar konuşurlardı. Bu durum Efendimiz’e zor gelmeye başladı. Ulu Allah bu cins gizli konuşmaları azaltıp Rasûlü’nü rahatlatmak için özel görüşmeden önce sadaka vermeyi farz kıldı. Bu dikte üstüne müslümanlardan birçoğu, imkânsızlık ya da diğer sebeplerle sadaka vermekten çekinip özel röportaj talebinden vazgeçtiler. Sonradan Allah Teâlâ 13. âyetle bu hükmü hafifletti, rahat getirdi, yolu daraltmadı. (Taberî, Câmi‘u’l-beyân, XXVIII, 20-21; İbn Kesîr, Tefsîru’l-Kur’ân, IV, 327)

12 ile 13. âyet arasında nesih yok, hafifletme ve bağışlama vardır. Efendimiz (s.a.s.) ile özel mülâkat yapmadan önce sadaka devretmek isteyen yeniden verir. Veremeyenin ise affedileceği 12. âyetin sonunda belirtilmiştir. 13. âyette ise sadaka verecek durumda olup da belirlemek istemeyenden, mutlaka sadaka verme zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani birinci âyetteki mecburiyet ikinci âyette isteğe bırakılmıştır. Dolayısıyla burada nesih değil, bir ta’dil ve hafifletme olduğu anlaşılmaktadır. Bu âyet-i kerîmeler, Resûlullah (s.a.s.)’e gereken saygının gösterilmesi, onun hukukunun en iyi şekilde korunması, soru sormada ve rahat görüşmede ifrata kaçılmaması, her vesileyle fakirlere destek edilmesi, ihlaslı kişilerle münafıkların, âhireti sevenlerle dünyaya meyledenlerin ortaya çıkarılması gibi hikmetler ihtiva etmektedir.

Mü’minler, Peygamberimiz (s.a.s.) ile olan münâsebetlerinde lâzım gelen yazınsal göstermekle vazifeli oldukları gibi, aynı zamanda çevrelerinde olup bitenleri iyi anlayıp, kimi arkadaş, kimi düşman tanımaları gerektiği konusunda da açıkgöz olmalıdırlar:

Mücâdele Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mücâdele Suresi 12. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mucadele-suresi-12-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html