Müddessir Suresi 44. ayeti ne anlatıyor? Müddessir Suresi 44. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Müddessir Suresi 44. Ayetinin Arapçası:

وَلَمْ نَكُ نُطْعِمُ الْمِسْك۪ينَۙ

Müddessir Suresi 44. Ayetinin Meali (Anlamı):

“Fakirleri, yoksulları doyurmazdık.”

Müddessir Suresi 44. Ayetinin Tefsiri:

Dünyada insan özgürlük iradesiyle ister yargı, isterse bâtıl yolu tutabilir. Bu hususta Cenâb-ı Hak onu hür bırakmıştır. Lakin kıyamet günü her can yaptıklarına karşılık rehin alınır, bağlanır, tutuklanır. Saadet veya felaketi kazancına bağlıdır. Yükümlülük ferdîdir. Her insan dünyadaki iman ve taatine yoksa inkâr ve isyanına kadar mükâfat veya suç oluşturan görür. Hâsılı insana ebedî kurtuluşu sağlayacak olan da, onu ebedî felâkete sürükleyecek olan da, onun dünyada tuttuğu yola ve o yolun Allah’ın rızâsına uygun olup olmamasına bağlıdır. Eğer bir insanın imanı bâtıl ve ameli bozuksa, onu en yakın dostlarının bile kurtarması muhtemel değildir. Sonuç Olarak Kur’lahza’ın “ashâb-ı yemîn” dediği; dünyada Allah’ın râzı olduğu itikat, ibâdet, ahlâk ve muâmelât çerçevesinde bir hayat yaşayıp, o imanla âhirete göçen ve mahşerde de amel defteri sağ elinden bahşedilen bahtiyarlar, nefislerini rehin olmaktan kurtaracak ve cennete gireceklerdir. (bk. Vâkıa 56/8, 27-40; Hakka 69/19-24) Bunların dışındakiler ise “ashâb-ı şimâl” olup amel defterlerini sol taraftan alacaklar ve cehenneme atılacaklardır. (bk. Vâkıa 56/9, 41-56; Hakka 69/25-37)

Bu Vesileyle cennetliklerle cehennemlikler aralarında vuku bulan bir tavır dile getirilerek, cehennemliklerin oraya atılma sebepleri haber verilir. Bunun hedefi, dünyadaki kâfirlere âhiretteki durumlarını açıklamak, bu yaptıklarından orada pişman olacaklarını gösterip onları uyanmaya ve içten yola sevk etmektir. Bu sebepler şunlardır:

    Namaz kılmamak,

    Fakirlere, yoksullara, muhtaçlara yemek yemek yedirmemek,

    Bâtıla, manâsız şeylere dalanlarla birlikte dalıp gitmek,

    Hesap ve ceza gününü reddetmek.

İşte böyle bir inkâr ve günah hali üzere ölenlere o gün hiçbir şefaatçinin şefaati avantaj vermeyecektir.

Öyleyse, bu gerçekler aleyhinde insanın uyanıp kendine gelmesi ve yürüdüğü yanlış yolları bırakıp içten yolu tutması gerekmez mi? Bu yüzden şöyle soruluyor:

Müddessir Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Müddessir Suresi 44. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muddessir-suresi-44-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html