Müddessir Suresi 45. ayeti ne anlatıyor? Müddessir Suresi 45. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Müddessir Suresi 45. Ayetinin Arapçası:

وَكُنَّا نَخُوضُ مَعَ الْخَٓائِض۪ينَۙ

Müddessir Suresi 45. Ayetinin Meali (Anlamı):

“Abes şeylere dalanlarla birlikte biz de dünyanın aldatıcı zevklerine dalar giderdik.”

Müddessir Suresi 45. Ayetinin Tefsiri:

Dünyada insan bağımsızlık iradesiyle ister adalet, isterse bâtıl yolu tutabilir. Bu hususta Cenâb-ı Hak onu özgürlük bırakmıştır. Fakat kıyamet günü her can yaptıklarına karşılık rehin alınır, bağlanır, tutuklanır. Saadet veya felaketi kazancına bağlıdır. Mesuliyet ferdîdir. Her insan dünyadaki iman ve taatine yoksa inkâr ve isyanına kadar mükâfat ya da cinayet görür. Hâsılı insana ebedî kurtuluşu sağlayacak olan da, onu ebedî felâkete sürükleyecek olan da, onun dünyada tuttuğu yola ve o yolun Allah’ın rızâsına yerinde olup olmamasına bağlıdır. Eğer bir insanın imanı bâtıl ve ameli bozuksa, onu en yakın dostlarının bile kurtarması mümkün değildir. Sonuç Olarak Kur’an’ın “ashâb-ı yemîn” dediği; dünyada Allah’ın râzı olduğu itikat, ibâdet, ahlâk ve muâmelât çerçevesinde bir yaşam yaşayıp, o imanla âhirete göçen ve mahşerde de amel defteri sağ elinden verilen bahtiyarlar, nefislerini rehin olmaktan kurtaracak ve cennete gireceklerdir. (bk. Vâkıa 56/8, 27-40; Hakka 69/19-24) Bunların dışındakiler ise “ashâb-ı şimâl” olup amel defterlerini sol taraftan alacaklar ve cehenneme atılacaklardır. (bk. Vâkıa 56/9, 41-56; Hakka 69/25-37)

Giderken cennetliklerle cehennemlikler aralarında vuku bulan bir konuşma dile getirilerek, cehennemliklerin oraya atılma sebepleri haber verilir. Bunun hedefi, dünyadaki kâfirlere âhiretteki durumlarını izah etmek, bu yaptıklarından orada pişman olacaklarını gösterip onları uyanmaya ve dürüst yola sevk etmektir. Bu sebepler şunlardır:

    Namaz kılmamak,

    Fakirlere, yoksullara, muhtaçlara yemek yedirmemek,

    Bâtıla, anlamsız şeylere dalanlarla birlikte dalıp gitmek,

    Hesap ve ceza gününü reddetmek.

İşte böyle bir inkâr ve günah hali üzere ölenlere o gün hiçbir şefaatçinin şefaati fayda vermeyecektir.

Öyleyse, bu gerçekler aleyhinde insanın uyanıp kendine gelmesi ve yürüdüğü hatalı yolları bırakıp dürüst yolu tutması gerekmez mi? Bu yüzden şöyle soruluyor:

Müddessir Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Müddessir Suresi 45. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muddessir-suresi-45-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html