Müdrik, Mesbûk, Lâhik ne demek, kime denir? Bu durumlardaki kimseler namazlarını nasıl kılarlar?

Müdrik sözlükte “kavrama etmiş, yetişmiş, kavuşmuş” gibi anlamlara kazanç. Dinî terim olarak, imama en geç birinci rekâtın rükûunda yetişip namazını imamla birlikte kılan kişiye denilir.

Lâhik, namaza imamla başlayıp, namaz esnasında abdestinin bozulması gibi bir şart nedeniyle namaza ara vermek zorunda kalan ve bu sebeple namazın bir kısmını imam ile birlikte kılamayan kimse demektir. Bu durumda olan birey usulünü bilirse abdest alıp geldikten sonradan cemaate katılarak namazına devam eder. Kılamadığı rekatları imam selam verdikten daha sonra tamamlar. Usulünü bilmezse namazı baştan tekrar kılar.

Mesbûk, cemaatle kılınan namaza her tarafta yetişemeyip birincil rekâtın rükûundan sonradan imama uyan kimse demektir. İmam ile birlikte “sübhanallah” diyecek dek rükûda bulunmayan kimse o rekâtı kaçırmış sayılır. Mesbûk, imam selamlama verince, sehiv secdesi yapmazsa, beklemeden ayağa kalkar ve cemaatle kılamadığı rekâtları kimsesiz tamamlar. Mesbûk, imamla birlikte kılamadığı rekâtları kılarken, tek başına namaz kılan kimse gibidir. kimsesiz namaz kılarken Fâtiha’dan sonra sûre ya da âyet okuduğu rekâtlarda okur, okumadıklarında okumaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 102; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 344-350).

Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu

Cemaatle Namaz Kılmanın Fazileti

Cemaatle Namaz Kılarken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mudrik-mesbuk-lahik-ne-demektir-bunlar-namazlarini-nasil-kilarlar.html