Hadisi şerifin tanımıyla Müslüman kime denir? Muhacir kimdir? Hadisi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarılacak dersler nelerdir?

Abdullah İbni Amr İbni Âs  radıyallahu anhümâ’ dan söylenti edildiğine tarafından, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Müslüman, dilinden ve elinden müslümanların hasar görmediği kimsedir. Muhâcir ise, Allah’ın yasakladığı şeylerden uzak duran kimsedir.”  (Buhârî, Îmân 4-5, Rikâk 26; Müslim, Îmân 64-65. Ebû Dâvûd, Cihâd 2;)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Bu hadis, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in “cevâmiü’l-kelim” olan yani az kelimeyle çok büyük anlamlar açıklayan sözlerinden sayılır. Hadiste kastedilen müslüman, kâmil bir imana ve sâlih amele sahip olan kimsedir. Yahut, bu vasfı tamamiyle taşımayan bir kimsenin, müslüman olmayacağı anlamına gelmez. Hadisin bir takım rivayetlerinde “elinden ve dilinden insanların salim kaldığı kimse” şeklinde de gelmiştir (Ahmed İbni Hanbel, Müsned, II, 224; İbni Hacer el-Heysemî, Mecmaü’z-zevâid, III, 268).

İnsanın fazla kullandığı iki uzvu el ve dil, hadiste özellikle anılmıştır. Çünkü yapılan kötülükler, başkasına hasar verme işi, yaygın olarak bu iki uzuvla ilgilidir. Dil, sövmenin, kötü sözün, lânetin, gıybetin, iftiranın, kovuculuğun ve sözde kötülüklerin vasıtasıdır. El ise dövmenin, öldürmenin, yakıp yıkmanın, çalıp çırpmanın, bâtılı yazmanın ve yarı fenalıkların vasıtası olan uzvumuzdur. Dilin ve elin sayılan kötülüklerinden uzak duranlar hakiki ve kâmil mü’min olma özelliğini kazanırlar. Kötülüklerden uzakta durmak, yasaklananları işlememek; emredilenleri yapmaktan daha önemlidir. Bu sebeple fazilet ve takvânın ölçüsü, emirleri yerine getirmekten ziyâde, yasaklardan uzaktan durmaktır.

Muhacir, dinin emirlerini hakkıyla yerine getirebilmek için, bu imkânı bulamadığı vatanını terkederek, dininin emirlerini yaşayabileceği bir mekâna göç eden kimsedir. Buradaki anlamı ise, zikrettiğimiz zâhirî anlamı dıştan, nefs-i emmârenin dâvet ettiği kötülüklerden, haramlardan uzak durmak ve onları terketmek  anlamına gelen derûnî mânasıdır. Her iki amaç ile hicret etmek, yani kötülüklerden uzaklaşmak en büyük sevaplardandır.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Hangi uzuvla ve hangi şekilde olursa olsun, müslümana eziyet yasaklanmıştır. İslâm’ın ve imanın kemâli, maddî ve manevî olarak başkalarına eziyeti terketmekle elde edilir. Müslümanın da bir takım noksanları olabilir. “Müslümanın noksanı olmaz” diyen mürcie fırkası, reddedilmiştir. Din için hicret nasıl büyük bir fedâkârlık ve faziletse, Allah’ın haramlarından uzakta durmak da bir hicret ve fazilet kabul edilir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muhacir-allahin-yasaklarini-terk-edendir-hadisi.html