Muhammed sûresi, 22-23. ayetlerinde ne anlatılmaktadır? Muhammed sûresi, 22-23. ayetlerin meali ve tefsiri.

Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

“(Ey münâfıklar!) İş başına geçecek olursanız, yeryüzünde bozgunculuk içeri almamak ve akraba ile ilgiyi kesmek sizden beklenmez mi? İşte Allah’ın lânetlediği, kulaklarını sağır ve gözlerini âmâ ettiği kimseler bunlardır.” (Muhammed sûresi, 22-23)

MUHAMMED SURESİ 22-23. AYET TEFSİRİ

Âyet-i kerîme münafıkların en keskin özelliklerinden birinin, meslek başına geçtikleri zaman yeryüzünde bozgunculuk çıkarıp ortalığı karıştırmak olduğunu söylüyor. Onlar Câhiliye devrinde yağmacılıkla, talan ve vurgunla yuvaları yıkıp perişan ederlerdi. Kız çocuklarını diri diri toprağa gömmekten çekinmezlerdi.

İkinci önemli özellikleri ise akraba ile ilgiyi kesmek, onları arayıp sormamak, yardımlarına koşmamaktı. Akrabalar aralarında tatsızlık çıkarırlar, birbiriyle çekişip dururlardı.

İşte Allah Teâlâ böyle yapan kimseleri lânetlemiştir. Onların kulaklarını sağır ettiği için ilâhî sözü duyup anlamazlar. Gözlerini âmâ ettiği için gerçekleri göremezler. Onlar işte böylesine akılsız kimselerdir.

Demekki akrabayı arayıp sormamak, onları ziyaret edip gönüllerini almamak, elden gelen yardımı yapmamak mü’minlerin yok münafıkların özelliğidir. Peygamber Efendimiz’in muhtelif hadislerinde belirttiğine kadar akrabayı ziyarete gitmek Allah Teâlâ’nın hoşnutluğunu kazanmaya, cennete girmeye ve ömrün uzamasına vesile olur. Akraba ile ilgiyi kesmek ise Allah Teâlâ’nın rahmetinden uzaklaşmaya ve cehennemi boylamaya sebep olur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muhammed-suresi-22-23-ayetlerin-meali-ve-tefsiri.html