Mal Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? Mal Suresi 1. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mal Suresi 1. Ayetinin Arapçası:

تَبَارَكَ الَّذ۪ي بِيَدِهِ الْمُلْكُۘ وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَد۪يرٌۙ

Mal Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kâinatın mutlak mülkiyeti ve hâkimiyeti elinde bulunan Allah yüceler yücesi, tüm iyilik ve bereketlerin kaynağıdır. O’nun her şeye gücü yeter.

Mülk Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:

Allah Teâlâ, fazla mübârektir. Yani nihâyetsiz bir azamet ve kudret sahibidir. Önad ve fiilleri itibariyle herkesten üstündür. Tüm iyiliklerin ve bereketlerin kaynağıdır. Ezelî ve ebedî kemâlâta sahip tek zattır. Tüm kâinatın hâkimiyeti, saltanatı ve hükümdarlığı O’nun kudret elindedir. Dilediğini yüceltir, dilediğini zelil kılar. Dilediğini öldürür, dilediğini diriltir. Dilediğini varlıklı eder, dilediğini yoksul kılar. Ölümü ve hayatı yaratan da O’dur. Yalnız bunları hikmetsiz ve nafile yok, dünyada insanları imtihan etmek için takdir buyurmuştur. İmtihanın maksadı ise, ömrünü ve kendisine sunulan imkânları en içten bir şekilde kullanarak en güzel amelleri kimin işleyebileceğini ortaya çıkarmaktır. İmtihanı yapan Allah Teâlâ olduğuna kadar, sorulan soruların mâhiyetini ve bunlara verilecek cevapların doğruluğunu en iyi bilen de O’dur. O halde kulun bu imtihanda başarılı olabilmesi için, Allah katında neyin iyi neyin kötü, hangi amelin makbul hangi amelin merdut olduğunu bilmesi ve ona göre davranması gerekir. Keza meydana çıkan sonuca göre bir mükâfat ya da suç oluşturan olmasa, imtihanın bir anlamı kalmaz. Çağrıda Bulunmak fakat Cenâb-ı Hak imtihanın müspet ya da menfi neticesine göre kullarına bir karşılık verecektir. O, bunu yapmaya muktedirdir; kimse O’nu yapacağı bir işten engelleme gücüne sahip değildir. Oysa demin imtihan süresi bitmeden kötülükten vazgeçip tevbe edenler için de O, ölümsüz bağışlayıcı bir Rabdir.

O ölümsüz kudret ve sınırsız merhamet sahibi Rab ama:

Mal Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mal Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mulk-suresi-1-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html