Mal Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? Mal Suresi 10. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mülk Suresi 10. Ayetinin Arapçası:

وَقَالُوا لَوْ كُنَّا نَسْمَعُ اَوْ نَعْقِلُ مَا كُنَّا ف۪ٓي اَصْحَابِ السَّع۪يرِ

Mülk Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):

Sonradan şöyle hayıflanırlar: “Eğer uyarılara kulak vermiş veya aklımızı kullanıp gerçekler üzerinde düşünmüş olsaydık, şimdi şu çılgın alevli ateşin yoldaşları aralarında bulunmazdık!”

Mal Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:

Kâfirlerin içine atılacağı cehennemin yakıcılığı, çılgınlığı, kabalığı ve katılığı nefret edilen şey verici bir manzara halinde tanım edilir: Cehennem tıpatıp zalim ve yırtıcı bir canavar gibi, içine atılan inkârcılara duyduğu hınç ve öfkeden dolayı solur, kükrer, bağırır, kaynayıp durur. Öyle oysa neredeyse gayzından ve öfkesinden çatlayacak durumdadır. Oraya atılanlar yalnızca yanmakla kalmaz, diğer taraftan cehennem zebanileri onların acı, hasret ve pişmanlıklarını artırmak için “size cehennemin varlığını haber veren ve sizi onunla uyaran bir peygamber gelmedi mi?” diye sorarlar. Onlar, “evet” deseler de bunun bir faydası olmaz. 10. âyette “Eğer uyarılara kulak vermiş ya da aklımızı kullanıp gerçekler üzerinde düşünmüş olsaydık” (Mal 67/10) ifadesinde, önce “kulak vermek”, sonradan “aklı kullanmak” gelmektedir. Yazılı bir şey olduğunda “okumak” da dinlemekle benzer kabul edilebilir. Bunda şöyle hikmet vardır: İlâhî davetten istifade yapabilmek için birinci koşul ona dinlemek, kulak vermek ve ona iyi niyetle yaklaşmaktır. Reel olup olmadığını çakmak için üzerinde düşünmek ise ikinci safhadır. Dolayısıyla vahiy ve risâlet olmadan salt akılla dürüst yolu bulmak imkânsızdır.

Bu bakımdan vahye kulak verip aklını kullanabilenler, elbette bahsi geçen bedbahtlar gibi olamayacaktır:

Mal Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mülk Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mulk-suresi-10-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html