Mülk Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? Mülk Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mülk Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

تَكَادُ تَمَيَّزُ مِنَ الْغَيْظِۜ كُلَّمَٓا اُلْقِيَ ف۪يهَا فَوْجٌ سَاَلَهُمْ خَزَنَتُهَٓا اَلَمْ يَأْتِكُمْ نَذ۪يرٌ

Mülk Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kâfirlere öfkesinden yaklaşık olarak çatlayacak! Her bir bölük oraya atıldıkça cehennem bekçileri onlara: “Allah’ın azabından sakındıran bir uyarıcı size gelmemiş miydi?” diye sorarlar.

Mal Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

Kâfirlerin içine atılacağı cehennemin yakıcılığı, çılgınlığı, kabalığı ve katılığı korku verici bir görüntü halinde tasvir edilir: Cehennem tıpkı zalim ve yırtıcı bir canavar gibi, içine atılan inkârcılara duyduğu hınç ve öfkeden nedeniyle solur, kükrer, bağırır, kaynayıp durur. Pek ki adeta gayzından ve öfkesinden çatlayacak durumdadır. Oraya atılanlar sadece yanmakla kalmaz, bir de cehennem zebanileri onların acı, hasret ve pişmanlıklarını artmak için “size cehennemin varlığını haber veren ve sizi onunla uyaran bir peygamber gelmedi mi?” diye sorarlar. Onlar, “evet” deseler de bunun bir faydası olmaz. 10. âyette “Eğer uyarılara kulak vermiş ya da aklımızı kullanıp gerçekler üzerinde düşünmüş olsaydık” (Mülk 67/10) ifadesinde, önce “dinlemek”, daha sonra “aklı uygulamak” gelmektedir. Yazılı bir şey olduğunda “okumak” da dinlemekle aynı kabul edilebilir. Bunda şöyle hikmet vardır: İlâhî davetten istifade edebilmek için birinci durum ona dinlemek, dinlemek ve ona iyi niyetle yaklaşmaktır. Gerçek olup olmadığını anlayışlı olmak için üzerinde göz önünde bulundurmak ise ikinci safhadır. Dolayısıyla vahiy ve risâlet olmadan salt akılla dürüst yolu bulmak imkânsızdır.

Bu bakımdan vahye kulak verip aklını kullanabilenler, kuşkusuz bahsi geçen bedbahtlar gibi olamayacaktır:

Mülk Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mal Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mulk-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html