Reel mümin ihsân sâhibi bile olsa yine de nefret edilen şey üzere sabahlar. Zaten ona da bu yaraşır. Mümin akşama tekrar aynı korku ile kavuşur. Mümin tekrar tekrar şu iki nefret edilen şey arasındadır.

Cenâb-ı Adalet buyuruyor:

Bismillahirrahmanirrahim. “Fakat içlerinden ilimde derinleşmiş olanlar ve müminler, sana indirilene ve senden önce indirilene iman edenler, namazı kılanlar, zekâtı verenler, Allah’a ve ahiret gününe inananlar var ya; işte onlara böylece yakında büyük mükâfat vereceğiz.” (Nisâ, 162)

Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz buyurdular:

“(Zâhir ve bâtınını ikmâl etmiş, ilmini irfân hâline getirmiş) âlimler, peygamberlerin vârisleridir.” (Ebû Dâvud, İlim, 1)

REEL MÜMİN DEFALARCA ŞU İKİ NEFRET ARASINDADIR

Hasan-ı Basrî Hazretleri şöyle buyurur:

“Ey Âdemoğlu! Gerçek mümin ihsân sâhibi bile olsa yine de korku üzere sabahlar. Zaten ona da bu yaraşır. Mümin akşama yine aynı korku ile kavuşur. Evet, o tekrar tekrar şu iki nefret edilen şey arasındadır:

Geçmiş günahlar: ‘Bu günahları nedeniyle Cenâb-ı Hakk'ın kendisine nasıl muâmelede bulunacağını bilemez.’ Gelecek hayâtı: ‘Nasıl bir hayat sürecek; son nefesi nasıl verecek? Bu soruların cevaplarını aralıksız tefekkür eder.’

Ey İnsanlar! Şu hakîkati idrâk ederek sâlih amel işleyin. Allâh ve Rasûlü yaptığınız işleri görmektedir. Siz, bir gün gizliyi ve âşikârı haberdar olan Allâh'a döndürüleceksiniz. İşte o gün yaptıklarınızı bir bir size haber verecektir.

Sizler kalplerinize fazla dikkat edin. Onları devamlı Allâh’ın zikri ile yenileyin. Zirâ yürek tez paslanır. Nefislerinizi de dizginleyin. Çünkü o çok azgındır. Eğer siz nefislerinizin kötü isteklerine mâni olmazsanız, o bir gün sizi korkunç bir uçuruma yuvarlar.

Kendi ayıplarınız dururken başkalarını ayıplamaktan vazgeçmedikçe kâmîl îmân sâhibi olamazsınız. O hâlde, başkalarının ayıplarına bakmadan evvel kendi ayıplarınıza bir göz atın; onları düzelterek işe başlayın.

Ey halk! Kur’ân-ı Kerîm, müminler için şifâ, müttakîler için rehberdir. Kim O'na uyarsa, hidâyete erer ve dürüst yolu bulur. Ondan yüz çeviren bedbaht olur ve felâketlere sürüklenir.

Ey Âdemoğlu! Unutma fakat kimsesiz ölecek, tek başına dirilecek, tek başına hesaba çekileceksin.” (Osman Nûri Topbaş, Altınoluk Dergisi Haziran-2002)

REEL MÜMİN 6 NEFRET İÇİNDEDİR

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mumin-iki-korku-arasindadir.html