Mümtehine Suresi 11. ayeti ne anlatıyor? Mümtehine Suresi 11. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mümtehine Suresi 11. Ayetinin Arapçası:

وَاِنْ فَاتَكُمْ شَيْءٌ مِنْ اَزْوَاجِكُمْ اِلَى الْكُفَّارِ فَعَاقَبْتُمْ فَاٰتُوا الَّذ۪ينَ ذَهَبَتْ اَزْوَاجُهُمْ مِثْلَ مَٓا اَنْفَقُواۜ وَاتَّقُوا اللّٰهَ الَّذ۪ٓي اَنْتُمْ بِه۪ مُؤْمِنُونَ

Mümtehine Suresi 11. Ayetinin Meali (Anlamı):

Eğer sizden birinin eşi dinden dönüp kâfirlere katılır da o kadına verdiğiniz mehir size iade edilmezse, onlarla yaptığınız savaşta gâlip gelip kendilerinden ganimet aldığınızda, eşleri gitmiş olan kocalara, ödedikleri mehir kadarını o ganimetten verin. Kendisine inandığınız Allah’a aleyhinde gönülden saygılı olup O’na aleyhinde gelmekten sakının.

Mümtehine Suresi 11. Ayetinin Tefsiri:

Müslümanlardan bir kadın kâfirler tarafına giderse, mü’minler, o kadının kocasına, kaçan karısına ödediği mehri geri vermelidirler. Bu da iki yoldan biri ile ödenebilir:

Birincisi; değiş tokuş yolu ile ödenir. Yani mü’minlerin eşlerinden biri kâfirler tarafına gider de, kâfirler onun mehrini geri vermezlerse, müslümanlar da kâfirlerin kendilerini terk edip müslümanlara katılmış hanımlarına ödedikleri mehri geri vermezler. Ellerinde yer alan o mehri, karısı kâfirler tarafına kaçmış müslümana verirler. Buna kadar اَلْعَقْبُ (‘akb), kâfir kadınların mehirlerinden verilmeyip de elde kalan şeydir.

İkincisi; kadının kaçtığı tarafla savaşa girmeyi gerektiren bir durum ortaya çıkıp müslümanlar zafer ve ganimet elde ederlerse, bu gelirlerden o adamın hakkını verirler.

Bu hükümlere dikkatlice bakıldığında anlaşılacaktır ama, Cenâb-ı Adalet, sadece mü’minlerin yok müşriklerin de haklarını korumakta, adâletin iki taraflı gerçekleşmesini istemektedir. Böylesine iç içe geçmiş ilişkiler ortamında bile ahde vefâ kaidesine hassasiyetle uyulması, uzlaşma hükümlerinin en ince ayrıntısına bile dikkat edilerek adilane yorumlanıp uygulanması ve her yargı sahibine hakkının verilmesi önerme edilmektedir. Illaki İslâm’ın açıkça kendini gösteren bu adalet ve adâlet anlayışı, hidâyet mahrumu insanların gönüllerine aydınlatıcı aydınlık bir şua halinde yansıyacak, kalplerde oluşmuş inkâr paslarını dökmeye başlayarak iman nurunun oraya girmesine tezgâhtar olacaktır. Nitekim âyetin sonundaki, “Kendisine inandığınız Allah’a aleyhinde gönülden saygılı olup O’na aleyhinde gelmekten sakının” (Mümtahene 60/11) emri müslümanlara, kâfir ve müşrik bile olsalar insanların adalet ve hukuklarına riayette son derece itinalı olmalarını öğütlemekte, bu hususta onlara büyük bir mesuliyet yüklemektedir.

Ama, mü’min olduklarını söyleyip hicret eden kadınların imanın gereklerini yapmak üzere şu hususlarda Peygamber’e biat etmeleri istenerek buyruluyor ama:

Mümtehine Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mümtehine Suresi 11. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mumtehine-suresi-11-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html