Mümtehine Suresi 9. ayeti ne anlatıyor? Mümtehine Suresi 9. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mümtehine Suresi 9. Ayetinin Arapçası:

اِنَّمَا يَنْهٰيكُمُ اللّٰهُ عَنِ الَّذ۪ينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدّ۪ينِ وَاَخْرَجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلٰٓى اِخْرَاجِكُمْ اَنْ تَوَلَّوْهُمْۚ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ فَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Mümtehine Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):

Allah yalnızca, sizinle sırf dîninizden ötürü savaşan, sizi öz yurtlarınızdan sürüp çıkaran ve çıkarılmanıza yardım olan kâfirleri dost edinmekten sizi men eder. Kim onları dost ve sırdaş edinirse, işte böyleleri zâlimlerin tâ kendileridir.

Mümtehine Suresi 9. Ayetinin Tefsiri:

Kur’an, mü’minlerin kendileriyle münâsebetleri açısından gayr-i Müslimleri dört gruba ayırır:

  Müslümanlara saldıran ya da vaktiyle müslümanlara saldırmış, musibet etmiş, yurtlarından çıkarmış, çıkaranlara takviye olmuş, haklarını ellerinden almış ve yaptıklarını telafi etmediği gibi, hâlâ da saldırmaya aralıksız düşmanlar.

  Müslümanların müttefiki olan gayri Müslimler.

  Nesnel olan gayr-i Müslimler.

  Savaş neticesinde cizye karşılığında müslümanların hâkimiyetine teslim olan gayri Müslimler.

İşte müslümanlar bu dört gruptan yalnızca birinci gruba saldırabilir, onlarla savaşabilirler. Çünkü bunlara hücum etmek, canı ve malı koruma prensibinden hareketle adâletin gereğidir. Gaspedilen hakların geri alınması müslümanların hakkıdır. Ama müslümanlara saldırmayan, yurtlarından çıkarmayan ve çıkarılmalarına da takviye olmayan tarafsız ya da müslümanların müttefiki olan gayr-i Müslimlere hücum etmek yasaktır. Çünkü böyle yerine getirmek zulümdür. Işkence ise haramdır. Hatta 8. âyetin de açık açık beyân ettiği gibi bunlara iyilik gerçekleştirmek, iyilik etmek ve adâletle davranmak nasihat edilmiştir.

Nitekim Hz. Ebubekir’in hanımı Kuteyle kâfir idi. Hudeybiye anlaşmasından daha sonra kızını görmek üzere Medine’ye geldi. Hz. Esma, Allah Resûlü’nün fikrini öğrenmek için:

“–Annem, beni özleyip gelmiş. Ona ikramda bulunabilir miyim?” diye sorduğunda, Efendimiz (s.a.s.):

“–Evet, annene iyi davran!” buyurmuştur. (Buhârî, Hibe 29, Edeb 8; Müslim, Zekât 50)

Mekke ilk kez olmak üzere değişik bölgelerden Medine’ye hicret eden kadınları ilgilendiren özel hükümlere gelince:

Mümtehine Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mümtehine Suresi 9. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mumtehine-suresi-9-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html