Mürselât Suresi 2. ayeti ne anlatıyor? Mürselât Suresi 2. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mürselât Suresi 2. Ayetinin Arapçası:

فَالْعَاصِفَاتِ عَصْفًاۙ

Mürselât Suresi 2. Ayetinin Meali (Anlamı):

Şiddetle esip savuranlara,

Mürselât Suresi 2. Ayetinin Tefsiri:

Allah Teâlâ, kıyâmetin mutlaka kopacağını haber vermek üzere, baki kudretini belirten beş şey üstüne yemin eder. Bunlar hakkındaki izahlardan ikisi bizim için tartı taşımaktadır:

Birincisi; üstüne yemin edilen varlıklar meleklerdir. Allah meleklerle vahiy ve öteki buyruklarını gönderdiği için onlara اَلْمُرْسَلَاتُ (mürselât) denir. Kuvvetle esen rüzgar gibi Allah’ın emirlerini sür’atle yerine getirdikleri için onlara اَلْعَاصِفَاتُ (âsıfât) denir. Gökte kanatlarını açtıkları ve yeryüzünde şeriatleri yaydıkları, yoksa mahşerde amel defterlerini yaydıkları için onlara اَلنَّاشِرَاتُ (nâşirât) denir. Yargı ile bâtılı birbirinden ayırdıkları için bunlara اَلْفَارِقَاتُ (fârikât) denir. İnsanların özür dilemelerine mâni olmak ve inkârcıları ürkütmek üzere Peygamberlere vahyi getirdikleri için de onlara اَلْمُلْقِيَاتُ (mülkıyât) denir. (bk. Sâffât 37/1-3; Zâriyât 51/1-4; Nâziât 79/1-5)

İkincisi; üzerine yemin edilen bu şeyler, rüzgârlardır. Allah onları değişik yönlerden ard arda gönderdiği için bunlara اَلْمُرْسَلَاتُ (mürselât) (bk. Rum 31/48); bazan esişleri şiddetlenip fırtına haline geldikleri için اَلْعَاصِفَاتُ (âsıfât) (bk. Yûnus 10/22); bulutları kaldırıp yaydıkları, bitkilerin, ekinlerin, ağaçların yetişip yayılmasına yardımcı oldukları için اَلنَّاشِرَاتُ (nâşirât) (bk. Rum 31/48; Hicr 15/22); zâlimleri helak ederek Allah’ın dostlarıyla düşmanlarını birbirinden ayırdıkları için اَلْفَارِقَاتُ (fârikât) (bk. Hâkka 69/6); gördükleri hâdiselerden ders ve ibret bölge zeki kimseler rüzgarların şiddetli esişini görünce Allah’ın kudretini hatırlayıp O’na sığındıkları, böylece rüzgarlar onların kalbine Allah’a yönelme, O’na iman ve kulluk bakımından bir öğüt bıraktığı için de اَلْمُلْقِيَاتُ (mülkıyât) denmiştir.

İster melekler isterse rüzgârlar olsun, hepsini yaratan, onlara belirli vazifeler yükleyen, onları gönderen, estiren, koşturan, bu nedenle koskocaman evren nizamını kurup devam ettiren Allah Teâlâ olduğu için, kuşkusuz O, kıyâmetle birlikte bu nizamı bozmaya ve âhirete ait yeni bir nizam kurmaya, va‘dettiği şeyleri yerine getirmeye elbette kadirdir. O halde size taahhüt edilen kıyamet ve ötesindeki her şey mutlaka vuku bulacaktır.

Şimdi seyredin o dehşetli günde neler olacağını:

Mürselât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mürselât Suresi 2. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/murselat-suresi-2-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html