Müslümanın gayrimüslimlerden ayrı özel bir giysi şekli var mıdır?

Müslüman erkek ya da kadına bir tarz ve benzer model kıyafet ile örtünme zorunluluğu getirilmemiştir. Çünkü Allâh’ın elçisi giysinin şekil ve modeli üstünde durmamıştır. Dört halife döneminde İslâm’ın sınırları genişlemiş ve yeni İslâm’a giren toplumlar olmuştur. Bunlardan kıyafetlerini değiştirmeleri ve özel bir giysi giymeleri istenmemiştir. Oysa nass’larda belirlenen ölçülere göre eller ve yüz haricen kalan tüm bedenin yabancı erkeklerin yanına veya evin dışına çıkıldığında altını göstermeyen, cisim çizgilerini ortaya çıkarmayan ve bol miktarda olan bir giysi ile kadının örtünmesi tatmin edici görülmüştür.

MÜSLÜMANA YASAK OLAN GİYSİ ÇEŞİTLERİ

Diğer yandan giysinin kumaşından, tarz veya şeklinden ötürü mü’minlere yasaklanan bazı çeşitleri olmuştur. Bunları şöylece sıralayabiliriz.

Elbiseyi başkalarına üstünlük taslamak için giymek. Nitekim Allâh’ın elçisi sırf gururlanmak üzere giyilen giysiyi yasaklamıştır.1 Erkeğin ipekli elbise giymesi. Farklı Alanlara Yönlendirilmiş hadislerde erkeklere ipekli elbise giymek yasaklanmıştır.2 Erkeklerin kadın giysisi, kadınların da erkek giysisi giymesi sünnetle yasaklanmıştır.3 Küfür ehli için sembol niteliğindeki giysiyi, onları üstün görerek giymek.

Dipnotlar:

1. Ebû Dâvûd, Libâs, 5. 2. Ebû Dâvûd, Libâs, 5. 3. Ebû Dâvûd, Libâs, 28; Ahmed b. Hanbel, II, 325.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

PEYGAMBER EFENDİMİZİN GİYİM KUŞAMI NASILDI?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muslumana-ait-ozel-bir-giysi-sekli-var-midir.html