Mutaffifin Suresi 23. ayeti ne anlatıyor? Mutaffifin Suresi 23. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mutaffifin Suresi 23. Ayetinin Arapçası:

عَلَى الْاَرَٓائِكِ يَنْظُرُونَۙ

Mutaffifin Suresi 23. Ayetinin Meali (Anlamı):

Koltuklar üstüne oturmuş, sevinçle etrafı seyrederler.

Mutaffifin Suresi 23. Ayetinin Tefsiri:

İlliyyûn’daki kayıtlara tarafından, ömrü iyi ve hoş amellerle geçmiş iyilik, ihlas ve fazilet sahibi bahtiyarlar cennette, nimetler içinde olurlar. Güzel ve yumuşak koltuklar üstünde oturup, nihâyetsiz bir rahatlık ve sürûr içinde etrafı seyrederler. Kendilerine ikram edilen nimetlerden memnuniyetleri yüzlerinden belirlenmiş olur. Bakanlar bunu yüzlerindeki parıltıdan ve gözlerindeki ışıltıdan anlarlar. Onlara, her türlü zararlı maddeye karşı ağzı mühürlenmiş şarap testisinden, tertemiz, hoş kokulu bir meşrubat ikram edilir. Bu içeceğin neşesi ve lezzeti çok, sersemlik ve baş ağrıtma özelliği yoktur. Âyet-i kerîmede, “Duru mu duru; içenlere o kadar güzel kazanç, tat verir. İçinde zararlı ve sersemletici hiçbir şey bulunmaz; ondan içmekle sarhoş da olunmaz” (Sâffat 37/46-47) diye vasfedilen “beyaz meşrubat” işte budur. Bunun hitâmı misktir. Yani içildikten daha sonra ağızda misk kokusu bırakır. İçilen içecekten tadılan lezzetin mükemmelliğinin devam etmesi, tadın bozulmaması için misk kokusu içimin sonunda duyulmaya başlar. İçildiği zaman ölümsüz sefasından nedeniyle gerek içenlerde ve gerek bulunduğu kapta bir keder, bir tortu bırakmaz, yalnız bir misk kokusu bırakır. Yahut üstüne kapatılan kapak miskten yapılmıştır. O içeceğe cennetin en yüksek yerinden şarıl şarıl akan “Tesnîm” adlı bir kaynaktan karıştırılmıştır. Cennetliklere içirilecek bu içecekler boldur, yorulmaz. Nitekim Hz. Muhammed sûresi 15. âyette bu içeceklerin akan ırmaklar halinde bol olduğu haber verilir. İşte yarıştırmak isteyenler, geçici dünya menfaatleri ve gel geç sevdâlar için yok, bu güzel ve ebedî nimetler için yarışmaya ağırlama edilmektedir. Nitekim Sâffat sûresinde de yine benzersiz güzellikteki cennet nimetleri sayıldıktan daha sonra: “Çalışacak olanlar, işte böyle bir başarılı olmak için çalışsınlar!” (Sâffat 37/61) buyrulur.

Cennet içecekleri içinde bilhassa اَلتَّسْن۪يمُ (tesnîm)e uyarı çekilmiştir. “Tesnîm”, “suyu yukarıdan aşağıya akıp duran kaynak anlamına kazanç. O, cennet pınarlarından bir pınarın ismidir. Cennet içeceklerinin en yükseğidir. Onu rütbesi yüksek olanlar içer, o da kendinden içenleri yükseltir. Nitekim burada onu اَلْمُقَرَّبُونَ (mukarrebûn) grubu, yani Allah’a en yakın has kulların içeceği beyân edilmektedir. Bunlar, içine hiçbir şey karıştırılmaksızın bu Tesnîm kaynağından içerler. “Mukarrebûn” kulların derecesinde olmayan “ebrâr”, “ashâb-ı yemîn” denilen ve amel defterleri sağlarından bahşedilen öteki kullara ise içecekleri bu kaynaktan karıştırılarak sunulur. Buna kadar Tesnîm’in, ebrâra sunulan o mühürlü saf şaraptan daha üstün ve hoş olduğu anlaşılması mümkün.

Burada şöyle bir işârî mânaya yer verilebilir:

Cennete girenler faziletçe birbirinden bambaşka olduğu gibi, cennetteki nehirler ve kaynaklar da, fazilet bakımından farklıdırlar. Nitekim “Tesnîm”, cennet nehirlerinin en faziletlisi; mukarrebûn grubundan olanlar da cennettekilerin en üstünüdür. Ruhânî cennette “Tesnîm”, Allah’ı tanınma ve onun ulu zatına bakma lezzetidir. “Rahiyk” ise varlıklar âlemini tefekkür edip seyrederek sevinip neşelenmektir. Mukarrebun grubundan olanlar “Tesnîm”den başkasını içmezler. Yani fakat Allah’ın zatına bakıp düşünmekle meşgul olurlar. Kitapları sağlarından verilenlerin içkileri ise karmakarışık olur. Bakışları bazan Allah’a, bazan onun mahlukâtına olur. (bk. Fahreddin er-Râzî, Mefâtîhu’l-gayb, XXXI, 91)

Mü’minlerle dünyada alay eden  inkârcı suçluların fecî âkibetine gelince:

Mutaffifin Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mutaffifin Suresi 23. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mutaffifin-suresi-23-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html