Müzzemmil Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? Müzzemmil Suresi 10. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Müzzemmil Suresi 10. Ayetinin Arapçası:

وَاصْبِرْ عَلٰى مَا يَقُولُونَ وَاهْجُرْهُمْ هَجْرًا جَم۪يلًا

Müzzemmil Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):

Müşriklerin ileri geri konuşmalarına sabret ve bir mü’mine yakışan şerefli bir tavırla onlardan güzellikle uzaklaş.

Müzzemmil Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:

10. âyette bahsedilen هَجْرًا جَم۪يلًا (hecran cemilen), kalp ve düşünce olarak kâfir ve müşriklerden uzak durup, fiil ve amellerinde onlara uymamakla beraber, kötülüklerine karşılık vermeye kalkışmayıp, müsamaha ve hoş ahlâk ile seviyeli bir muhalefette bulunmaktır. Yahut buradan “bildiri vazifesini” ele vermek mânası anlaşılamaz. Bilakis, bildiri vazifesine devam ederken, onların kabalıklarına ve ileri geri konuşmalarına aldırmaması; pek kimseleri kendi hallerine bırakıp Allah’a havale ederek nezâketle işine devam etmesi öğütlenir. Zira bu dünya hayatı, buradaki nimetler bir gün son bulacak, dünya nimetleriyle şımarıp Peygamber’e karşısında gelen, kendilerini büyük görüp yoksul mü’minlerle alay eden o kâfirler Allah katında değerinde oldukları cezayı bulacaklardır. Bunlar:

  Ağır Ağır kelepçeler, bukağılar ve demir halkalar. Bunlarla elleri ve ayakları boyunlarına bağlanacak, demir halkalar boyunlarına geçirilecek ve kıpırdamayacak bir halde sımsıkı bağlanıp öylece cehenneme atılacaklardır.

  Çılgın alevli cehennem ateşi.

  Dikenli, boğaza duran, boğaza girince ne yutması ne de çıkarması olası olmayan, son derece üzüntü ve bezginlik veren bir yiyecek. Başka âyetlerde bu yiyecekten “zakkum”, “darî‘: diken”, “ğislîn: fazla fena bir yiyecek, ateşte yananların yaralarından akıcı irinler” ifadeleriyle bahsedilir.

  Acısına, elemine dayanmanın olası olmadığı pek yürek parçalayıcı bir cefa.

Anlatıldığına tarafından Hasan Basri (r.h.), bir gün oruçluyken iftar edeceği sırada kendisine bir yemek getirildi. Tam o anda bu âyet aklına geliverdi, “yemeği kaldırın” dedi. İkinci akşam konuldu, yeniden hatırına geldi, tekrar “kaldırın” dedi. Üçüncü akşam tekrar öyle. Bu koşul dostlarına haber verildi. Onlar geldiler de nihayet azıcık kavut şerbeti içinceye dek peşini bırakmadılar. Bu Nedenle midesine bir lokma inmiş oldu. (Elmalılı, Yargı Dini, VII, 5433)

Kıyâmet ve hesap korkusunun insanın yüreğine oturmasının tabii bir neticesidir bu. Zira kıyâmet günü ilâhî mahkeme kurulacak ve herkese yargı ettiği karşılık verilecektir. Bu sebepledir ki:

Müzzemmil Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Müzzemmil Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muzzemmil-suresi-10-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html