Müzzemmil Suresi 12. ayeti ne anlatıyor? Müzzemmil Suresi 12. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Müzzemmil Suresi 12. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ لَدَيْنَٓا اَنْكَالًا وَجَح۪يمًاۙ

Müzzemmil Suresi 12. Ayetinin Meali (Anlamı):

Çünkü bizim nezdimizde onlar için hazırlanmış kelepçeler ve kavgalı alevli bir ateş var.

Müzzemmil Suresi 12. Ayetinin Tefsiri:

10. âyette bahsedilen هَجْرًا جَم۪يلًا (hecran cemilen), yürek ve hafıza olarak kâfir ve müşriklerden uzakta durup, fiil ve amellerinde onlara uymamakla beraber, kötülüklerine karşılık vermeye kalkışmayıp, müsamaha ve güzel ahlâk ile seviyeli bir muhalefette bulunmaktır. Yahut buradan “beyanname vazifesini” teslim etmek mânası anlaşılamaz. Bilakis, tebliğ vazifesine devam ederken, onların kabalıklarına ve ileri geri konuşmalarına aldırmaması; pek kimseleri kendi hallerine bırakıp Allah’a havale ederek nezâketle işine devam etmesi öğütlenir. Zira bu dünya hayatı, buradaki nimetler bir gün son bulacak, dünya nimetleriyle şımarıp Peygamber’e karşı gelen, kendilerini büyük görüp fakir mü’minlerle alay eden o kâfirler Allah katında layık oldukları cezayı bulacaklardır. Bunlar:

  Yavaş Yavaş kelepçeler, bukağılar ve demir halkalar. Bunlarla elleri ve ayakları boyunlarına bağlanacak, demir halkalar boyunlarına geçirilecek ve kıpırdamayacak bir halde sıkıca bağlanıp öylece cehenneme atılacaklardır.

  Çılgın alevli cehennem ateşi.

  Dikenli, boğaza duran, boğaza girince ne yutması ne de çıkarması muhtemel olmayan, son derece üzüntü ve sıkıntı veren bir gıda. Diğer âyetlerde bu yiyecekten “zakkum”, “darî‘: diken”, “ğislîn: çok fena bir gıda, ateşte yananların yaralarından akıcı irinler” ifadeleriyle bahsedilir.

  Acısına, elemine dayanmanın mümkün olmadığı o kadar hazin bir azap.

Anlatıldığına tarafından Hasan Basri (r.h.), bir gün oruçluyken iftar edeceği sırada kendisine bir yemek getirildi. Tam o anda bu âyet aklına geliverdi, “yemeği kaldırın” dedi. İkinci akşam konuldu, yine hatırına geldi, yeniden “kaldırın” dedi. Üçüncü akşam yine öyle. Bu koşul dostlarına haber verildi. Onlar geldiler de nihayet birazcık kavut şerbeti içinceye dek peşini bırakmadılar. Böylece midesine bir lokma inmiş oldu. (Elmalılı, Hak Dini, VII, 5433)

Kıyâmet ve hesap korkusunun insanın yüreğine oturmasının natürel bir neticesidir bu. Zira kıyâmet günü ilâhî mahkeme kurulacak ve herkese adalet ettiği karşılık verilecektir. Bu sebepledir ama:

Müzzemmil Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Müzzemmil Suresi 12. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muzzemmil-suresi-12-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html