Müzzemmil Suresi 14. ayeti ne anlatıyor? Müzzemmil Suresi 14. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Müzzemmil Suresi 14. Ayetinin Arapçası:

يَوْمَ تَرْجُفُ الْاَرْضُ وَالْجِبَالُ وَكَانَتِ الْجِبَالُ كَث۪يبًا مَه۪يلًا

Müzzemmil Suresi 14. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kıyâmet günü yer ve dağlar güçlü olarak sarsılır; koca dağlar kum yığınına döner.

Müzzemmil Suresi 14. Ayetinin Tefsiri:

10. âyette bahsedilen هَجْرًا جَم۪يلًا (hecran cemilen), kalp ve hafıza olarak kâfir ve müşriklerden uzakta durup, fiil ve amellerinde onlara uymamakla beraber, kötülüklerine karşılık vermeye kalkışmayıp, tutku ve güzel ahlâk ile seviyeli bir muhalefette bulunmaktır. Yahut buradan “beyanname vazifesini” vazgeçmek mânası anlaşılamaz. Bilakis, tebliğ vazifesine devam ederken, onların kabalıklarına ve ileri geri konuşmalarına aldırmaması; o kadar kimseleri kendi hallerine bırakıp Allah’a havale ederek nezâketle işine devam etmesi öğütlenir. Zira bu dünya hayatı, buradaki nimetler bir gün son bulacak, dünya nimetleriyle şımarıp Peygamber’e aleyhinde gelen, kendilerini büyük görüp fakir mü’minlerle alay eden o kâfirler Allah katında değerinde oldukları cezayı bulacaklardır. Bunlar:

  Yavaşça kelepçeler, bukağılar ve demir halkalar. Bunlarla elleri ve ayakları boyunlarına bağlanacak, demir halkalar boyunlarına geçirilecek ve kıpırdamayacak bir halde sıkıca bağlanıp öylece cehenneme atılacaklardır.

  Çılgın alevli cehennem ateşi.

  Dikenli, boğaza duran, boğaza girince ne yutması ne de çıkarması mümkün olmayan, son derece endişe ve bezginlik veren bir gıda. Diğer âyetlerde bu yiyecekten “zakkum”, “darî‘: diken”, “ğislîn: çok fena bir gıda, ateşte yananların yaralarından akıcı irinler” ifadeleriyle bahsedilir.

  Acısına, elemine dayanmanın muhtemel olmadığı o kadar acıklı bir cefa.

Anlatıldığına göre Hasan Basri (r.h.), bir gün oruçluyken iftar edeceği sırada kendisine bir yemek yemek getirildi. Bütün o anda bu âyet aklına geliverdi, “yemeği kaldırın” dedi. İkinci akşam konuldu, yeniden hatırına geldi, yine “kaldırın” dedi. Üçüncü akşam yeniden pek. Bu durum dostlarına haber verildi. Onlar geldiler de nihayet azıcık kavut şerbeti içinceye değin peşini bırakmadılar. Böylece midesine bir lokma inmiş oldu. (Elmalılı, Adalet Dini, VII, 5433)

Kıyâmet ve hesap korkusunun insanın yüreğine oturmasının natürel bir neticesidir bu. Zira kıyâmet günü ilâhî duruşma kurulacak ve herkese yargı ettiği karşılık verilecektir. Bu sebepledir ama:

Müzzemmil Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Müzzemmil Suresi 14. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muzzemmil-suresi-14-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html