Müzzemmil Suresi 6. ayeti ne anlatıyor? Müzzemmil Suresi 6. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Müzzemmil Suresi 6. Ayetinin Arapçası:

اِنَّ نَاشِئَةَ الَّيْلِ هِيَ اَشَدُّ وَطْـًٔا وَاَقْوَمُ ق۪يلًاۜ

Müzzemmil Suresi 6. Ayetinin Meali (Anlamı):

Emin oysa, gece ibâdet etmek, hafıza, yürek ve ruh üstünde çok tesirli; okuma, okunanı dinleme ve kavrayış bakımından çok daha verimlidir.

Müzzemmil Suresi 6. Ayetinin Tefsiri:

“Ağır söz”den niyet, Kur’ân-ı Kerîm’dir. Kur’an peygamberimiz (s.a.s.)’e vahiy yoluyla gelmiştir. Vahiy, herkesin dayanabileceği sıradan bir hal değildir. Mükemmel derecede bir ağırlığı vardır. Rivayetlere göre, vahiy geldiği süre, soğuk kış günlerinde bile Resûlullah (s.a.s.)’in mübârek yüzlerinde ter tomurcukları belirirdi. (Buhârî, Bed’ü’l-Vahy 2) Bir binek üstünde iken vahiy gelse, bindiği hayvan dahi vahyin ağırlığından ön ayaklarını çökertir, yelesini yere kor, hareket edemezdi. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 118) Vahiy sırasında Efendimiz’in huzurunda bulunanlar üstüne de bir ağırlık çöker, orada arı uğultusuna benzer bir ses duyulurdu. (Dârimî, Mukaddime 2)

Lafzı bile böyle ağır olan bir kelamın muhtevasının, onu anlamanın, gereğini yerine getirmenin ağırlığını tasavvur etmek gerekir. Kur’an’ı okumak kolay olsa da, onun emirlerini bütün olarak yapmak zordur. Lakin bunu yerine getirmenin kuşkusuz mizanda sevap ve mükâfatı da ağırdır. İşte uzun uzun gece ibâdeti ve Kur’an tilavetinin, bu ağır yükleri yüklenip taşıyabilecek bir kuvvet, kabiliyet ve istidat kazanmak için bir hazırlık yapmak üzere emredildiği anlaşılmaktadır. Çünkü gece ibâdetinin ve kıraatinin bu bakımdan koskocoman ehemmiyeti vardır. Bu ehemmiyet 6. âyet-i kerîmede iki ayrı ifadeyle beyân edilir:

Birincisi; اَشَدُّ وَطْـًٔا  (eşeddü vat’en) “tesirce daha adaleli”: Bu ifadeyi şöyle izah etmek mümkündür: Gece ibâdet için kalkmak ve uzun uzun ibâdet etmek insan mizacına terstir. Bu saatte insan istirahat ister. Bu yüzden bu zorlama iş, nefsi kontrol altına almak için fazla tesirli bir gayrettir. Eğer bir mü’min, bu yolla nefsi ve bedeni üzerinde hâkimiyet sağlar ve onları Allah yolunda kullanmaya muktedir olursa, o kimse Hak dinin tebliğini dünyaya şampiyon kılmak için daha başarılı olacaktır. İkinci olarak, gece kalkmak, yürek ve dil arasında bir âhenk oluşturmak için çok tesirli bir vasıtadır. Çünkü gecenin bu saatlerinde kul ile Allah arasına diğer bir şey giremez. Bu halde insan diliyle ne söylüyorsa kalbinin sesiyle de onu söyler. Yürek ve dilde bir âhenk meydana gelir. Üçüncü olarak, gece ibâdet için kalkmak, insanın zahir ve batınında, dış ve iç âleminde âhenk meydana getirmek için fazla tesirli bir vasıtadır. Zira gece yalnızlığında eğer bir kimse istirahatını terk ederek ibâdet için kalkarsa kesin ama bu, o kişinin ihlâsındandır. Çünkü bunda başkasına şaşaa yapacak bir koşul yoktur. Dördüncü olarak, gece ibâdeti insan için gündüz ibâdetinden daha ağırdır. Dolayısıyla bu ibâdete devam eden kimsede sebat oluşturur. O birey Allah’ın yolunda daha derin bir şuurla ve kesin iradeyle gider ve her türlü zorluğa aleyhinde dayanıklılık ve metânet gösterir.

İkincisi; اَقْوَمُ ق۪يلًا  (akvemü kîlen) “sözü dürüst ve sağlam gerçekleştirmek, düzeltmek”: Burada kast olunan, gecenin o zamanında insanın Kur’ân-ı Kerîm’i daha sakin ve ihtiram ile,  ona gönlünü vererek ve daha iyi anlayarak okumasıdır. Çünkü bu sakin ve huzurlu vakitler,  insanın Kur’an âyetleri üzerinde daha derin tefekkür etmesine yerinde olduğu müstesnâ zamanlardır. Bu hoş anlarda kıraat, tefekkür ve tezekkür daha verimli olur; söylenen ve dinlenen laf daha sağlam ve daha tesirli olur.

Gece ibadetinin emredilmesi ve üstünde bu değin durulmasının bir sebebi de şudur:

Müzzemmil Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Müzzemmil Suresi 6. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muzzemmil-suresi-6-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html